Minister Bruins: ‘Overval mensen niet met sluiting eerste hulp’

zondag 02 juni 2019 Leestijd: 2 min.

Ambulance rijdt met hoge snelheid / ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

zondag 02 juni 2019 Leestijd: 2 min.

Veranderingen in het zorglandschap moeten ons niet overkomen, daar moeten we op voorbereid zijn. Dat zegt minister Bruins van Medische Zorg en Sport in een reactie op het sluiten van afdelingen in ziekenhuizen in krimpregio’s.

Volgens de minister is het sluiten van deze afdelingen soms nodig om de zorg voor iedereen op peil te houden. Maar alle betrokkenen – dus ook gemeenten en inwoners – moeten wel vroegtijdig worden betrokken bij wijzigingen in het zorgaanbod.

Bruins werkt daarom aan regelgeving om ervoor te zorgen dat niemand zich ‘overvallen’ voelt door het (tijdelijk) verdwijnen van afdelingen. In de regels staat bijvoorbeeld dat nog vóór het besluit wordt genomen de inwoners en gemeenten moeten worden geïnformeerd over de voorgenomen veranderingen. Zo kunnen zij hun zorgen uiten en suggesties doen. Ook moet er tijdig een plan worden opgesteld waarin staat hoe de continuïteit van de zorg in de regio wordt geborgd en dienen de toezichthouders in de zorg op de hoogte gesteld te worden. Zo kunnen zij meekijken of alles goed verloopt.

De minister heeft daarnaast in hoofdlijnakkoorden (afspraken tussen ministerie, verzekeraars, patiënten en zorgaanbieders) afgesproken dat er zogenoemde ‘regiobeelden’ moeten komen. Dat zijn een soort overzichten met feiten over het zorgaanbod in de regio. Die moeten ervoor zorgen dat de basis van de zorg op orde is, nu en in de komende jaren. Bruins benadrukt dat hij het belangrijk vindt dat mensen overal in Nederland dezelfde kwaliteit van zorg krijgen: ‘Ongeacht of ze in een dichtbevolkte regio wonen of niet.’ 

‘Tweederangs burgers’

Toch zijn er zorgen over een tweedeling - bij inwoners én de burgemeester van het Oost-Groningse Stadskanaal bijvoorbeeld - zo blijkt uit ons onderzoek Krimpgebieden. Het gebied is één van de door de overheid vastgestelde krimpregio’s in Nederland. De bevolkingsaantallen nemen in deze krimpgebieden - volgens de prognoses- tot 2040 met zo’n 16 procent af.

En dat zorgt ook voor het verdwijnen van voorzieningen. In Stadskanaal verdwijnt bijvoorbeeld binnenkort de spoedeisende hulpafdeling in het plaatselijke Refaja ziekenhuis, eerder sloten daar ook al de afdeling acute kindergeneeskunde en verloskunde. Burgemeester De Jonge vreest een domino-effect als steeds meer voorzieningen verdwijnen: ‘Ik ben bang dat hier tweederangs burgers komen, die met minder genoegen moeten nemen. En ik zou niet weten waarom.’

lees ook: ‘Sluiting van spoedeisende hulp zorgt niet voor onveiligere zorg’ woensdag 29 mei  

Tekort aan personeel

Belangrijkste reden voor de sluiting van de afdelingen in het Refaja ziekenhuis is het gebrek aan personeel. Spoedeisende hulp arts Sandjer zei daar eerder in ons onderzoek over: ‘We hebben weinig spoedeisende hulp artsen in Noord-Nederland in het algemeen, maar hier al helemaal.’ De meeste opleidingsplaatsen voor SEH-arts zijn in het Zuiden of het Westen van het land. En mensen die daar opgeleid zijn blijven daar vaak ook, merkt Sandjer. ‘Ze hebben dan al een heel sociaal leven opgebouwd of een partner heeft daar zijn of haar werk.’

Minister Bruins laat weten dat het personeelstekort in de zorg een landelijk probleem is. Met een speciaal actieprogramma werkt hij aan het aantrekken en behouden van zorgpersoneel. Concrete gegevens over de regionale tekorten aan medisch specialisten zijn er niet, daar doet hij momenteel onderzoek naar.

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief, dan krijg je iedere 2 weken een update. 

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Krimpgebieden
Verkenning Research Opnames Uitzending

Krimpgebieden

Uitzending

De krimpgebieden aan de randen van Nederland dreigen onleefbaar te worden. De vergrijzing zet in rap tempo door, jongeren trekken weg, scholen lopen gevaar te moeten sluiten en de gezondheidszorg heeft de grootste moeite op peil te blijven. Hoe houden we het leefbaar op het platteland? En hoe groot is de kloof tussen Randstad en platteland? Zondag 2 juni, 22:40 uur, NPO2.

Deel jouw ervaring 16 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 02 juni 2019 om 22:40  NPO2

49 tips

ontvangen

Wonen en leefomgeving / Krimpgebieden

Hoe houden we het leefbaar in krimpgebieden?

Vanavond meer hierover in de uitzending van De Monitor, NPO2, 22:40 uur.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De krimpgebieden aan de randen van Nederland hebben het moeilijk. De vergrijzing zet in rap tempo door, scholen lopen gevaar te moeten sluiten en de gezondheidszorg heeft moeite om op peil te blijven.
Alles over dit onderzoek