Minister Blok (Wonen): corporaties hebben genoeg geld om woningtekort op te lossen

zondag 11 december 2016 Leestijd: 3 min.

Minister Blok (Wonen) met Teun van de Keuken /

Marjolein Schut

Redacteur

marjolein.schut@kro-ncrv.nl

zondag 11 december 2016 Leestijd: 3 min.

Het lijkt wel oorlog tussen minister Blok van Wonen en de woningcorporaties. Corporaties willen ouderen met een laag inkomen ook kunnen huisvesten in duurdere woningen, vanwege het grote tekort aan goedkope seniorenwoningen. Dat mag niet vanwege nieuwe huurregels. Maar Blok voelt er helemaal niets voor die regels aan te passen. Corporaties moeten volgens hem gewoon meer goedkope seniorenwoningen bouwen. Daar hebben zij geld genoeg voor, vertelt hij aan De Monitor. We spreken de minister voor het dossier Huurdersproblemen.

Sinds de invoering van de nieuwe regels van het ‘passend toewijzen’ van huurwoningen moeten nog meer ouderen concurreren om het toch al schaarse aanbod aan betaalbare seniorenwoningen. Wie te weinig verdient komt niet in aanmerking voor de duurdere categorie sociale huurwoningen, en kan dus vaak lang wachten op een woning. Eerder lieten wij al zien dat er voor tenminste een kwart van de woningzoekende ouderen met een laag inkomen, geen woning beschikbaar is.

Blok haalde onlangs in het AD fel uit naar de corporaties. Zij zouden ‘gierig’ zijn en hun geld oppotten. Corporaties hebben afgelopen jaar 5,5 miljard euro winst gemaakt en moeten dat van hem direct gaan investeren, onder andere in nieuwe woningen. De minister vindt dat de corporaties heel snel moeten gaan bouwen om het woningtekort, waaronder het gebrek aan seniorenwoningen, op te lossen. Zij moeten gewoon hun werk doen, te weten: het bouwen en aanbieden van betaalbare (senioren)woningen.

Voorzitter Marc Calon van Aedes, de vereniging van woningcorporaties vindt de aantijgingen van de minister onterecht. Hij is van mening dat de minister een veel te rooskleurig beeld schetst over de financiële situatie van woningbouwcorporaties. Calon zei eerder bij BNR Nieuwsradio: ‘Hij heeft een vette greep uit de kas gedaan. Dat kost enorm veel investeringscapaciteit. Calon doelt op de verhuurdersheffing, de belastingmaatregel die de minister woningbouwcorporaties heeft opgelegd van 1,7 miljard, die corporaties sinds 2013 gezamenlijk moeten ophoesten.

Knellende regels

Sinds januari moeten huishoudens met een laag inkomen verplicht in goedkope woningen worden geplaatst, het zogenoemde ‘passend toewijzen’. Deze groep komt alleen in aanmerking voor de goedkopere woningen (onder de 586 euro). Zo wordt voorkomen dat er veel huurtoeslag betaald moet worden aan mensen met een laag inkomen en een hoge huur. De woningcorporaties vinden dat de nieuwe toewijzingsregels voor huurwoningen te veel knellen waardoor ouderen nog moeilijker dan voorheen aan een geschikte seniorenwoning kunnen komen.

lees ook: CDA en PvdA: ‘Blok ontkent woonproblemen van hulpbehoevende ouderen’ woensdag 16 november

Moties

Ook kamerleden signaleren al langere tijd het probleem. CDA en PvdA zijn kritisch over de uitwerking van de nieuwe regels waaraan corporaties zich moeten houden. Gevolg van Blok’s nieuwe beleid is volgens de partijen dat bijvoorbeeld ouderen vaak niet in aanmerking komen voor een aangepaste, maar vaak ook duurdere sociale huurwoning. Zo zijn er voor ouderen met een laag inkomen veel te weinig aangepaste woningen in de laagste prijscategorie. Duurdere woningen zijn wel beschikbaar maar daar mogen ze niet op reageren.

De Tweede Kamer greep onlangs in met 2 moties die meer rek moeten brengen in het strakke systeem van passend toewijzen. In de moties vragen ze de minister de regels aan te passen voor groepen die volgens hen tussen wal en schip vallen, zoals ouderen met een laag inkomen.

Gaat minister Blok hier werk van maken? We leggen het aan hem voor.

Volgens Blok kunnen corporaties zélf de huren verlagen van seniorenwoningen, zodat die ook toegankelijk worden voor ouderen met lage inkomens. Maar woningcorporaties vinden dat ze niet niet voldoende ruimte hebben om huren te verlagen, zeker niet in het geval van seniorenwoningen. De kostprijs van seniorenwoningen ligt vaak hoger door extra aanpassingen in de woning. Ook vinden corporaties het niet ‘fair’ ten opzichte van andere huurders om in individuele gevallen de huur te verlagen.

Worden ouderen die een seniorenwoning nodig hebben de dupe van de patstelling tussen minister Blok en de woningcorporaties?

Kijk vanavond ook naar de uitzending van De Monitor over het tekort aan seniorenwoningen.

Kan je ook geen (senioren)woning vinden als gevolg van de nieuwe huurregels? Ben je beleidsmaker of werk je bij een woningcorporatie en wil je reageren? Mail marjolein.schut@kro-ncrv.nl of tip ons via het [TIP_FORMULIER_LINK].

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Woonproblemen
Verkenning Research Opnames Uitzending

Woonproblemen

Uitzending

Onze uitzending Wel werk, geen woning is maandagavond 11 mei om 22:15u op NPO2.

Deel jouw ervaring 143 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 11 mei 2020 om 22:15  NPO2

1414 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Marjolein Schut Redacteur

Scherpzinnig researcher, wars van een-dimensionale verhalen. Ervaren in actualiteiten (Nieuwsuur), talkshows (oa Pauw & Witteman) en buitenland-series. Startpunt zijn persoonlijke verhalen, om vervolgens uit te zoomen en daar een scherp analyserend, journalistiek verhaal van te maken. Open blik, vind het belangrijk om een verhaal van verschillende kanten te bekijken en te ontleden. Elk onderwerp – ook ver weg van de Randstad - heeft voor mij potentie.

Lees verder
@schut_marjolein

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Leidt de hoge woningnood tot dakloosheid?
Alles over dit onderzoek