Minister Blok: 'Niet nodig om een loket in te richten om energielabel inhoudelijk te toetsen’

zondag 03 april 2016 Leestijd: 3 min.

Stef Blok, minister Wonen en Rijksdienst /

Stephanie Sint Nicolaas

Redacteur

stephanie.sintnicolaas@kro-ncrv.nl

zondag 03 april 2016 Leestijd: 3 min.

Als je als huurder twijfels hebt over de hoogte van jouw energielabel, kan het knap lastig zijn om dat ergens aan te kaarten. En er worden wel degelijk fouten gemaakt bij het vaststellen van energielabels, wat weer gevolgen heeft voor de hoogte van de huur. Dat zijn de belangrijkste bevindingen uit ons onderzoek Huurdersproblemen. Er is een behoefte bij huurders om hun label te kunnen laten toetsen. Wij vragen de verantwoordelijk minister Blok (Wonen en Rijksdienst) hoe hij toeziet op de kwaliteit van de deskundigen die de labels afgeven en of hij de wens van de huurders deelt.

We krijgen een schriftelijke reactie waaruit blijkt dat Blok het volste vertrouwen heeft in het zelfreinigend vermogen van de stichting die verantwoordelijk is voor het beheer van het gecertificeerde energielabel systeem. De minister laat ons weten:

'De kwaliteit van de opname van de energieprestatie van woningen wordt door de markt zelf geborgd. Om deze te borgen is de Beoordelingsrichtlijn (BRL) 9500 ontwikkeld. Dit is een gecertificeerd systeem, waarvan het beheer ligt bij Stichting Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL). Hierin staat exact beschreven wanneer een EPA-adviseur gekwalificeerd is, op welke manier hij de woningkenmerken moet opnemen en hoe vervolgens de energieprestatie berekend moet worden. KvINL brengt jaarlijks een rapportage uit over de resultaten van deze controles. Bij het constateren van te grote afwijkingen kan de EPA-adviseur extra gecontroleerd worden en uiteindelijk zijn certificering kwijt raken. Het is aan de marktpartijen om te zorgen dat de kwaliteit van het werk van de EPA-adviseurs voldoende blijft.’

KvINL zegt hier zelf over dat er 'natuurlijk fouten worden gemaakt’ bij het vaststellen van energielabels. 'Maar wij geloven dat we een goed mechanisme hebben ingebouwd om die fouten eruit te halen.’ Zij raden aan dat als er gerede twijfel is over de juistheid van de een label om er nog eens naar te kijken. Wij vertellen de minister dat huurders ook aangeven dat ze het belangrijk vinden om hun twijfels over de energie-index ergens te kunnen laten toetsen.

De minister laat weten geen aanleiding te zien om het huidige systeem aan te passen.

'De normale gang van zaken is dat huurders hun twijfel over de juistheid van de Energie-Index met de verhuurder bespreken. De verhuurder geeft, net als de andere zaken die van belang zijn voor de bepaling van de huurhoogte, openheid van zaken over de wijze waarop de energiepunten zijn berekend. Als de huurder van mening blijft dat de huur te hoog is, dan doet deze de verhuurder een voorstel tot huurverlaging. Als de verhuurder daar niet op ingaat, dan staat voor de huurder de weg naar de Huurcommissie open. Als de argumentatie van de verzoeker ‘dermate gemotiveerd is’ én een eventuele wijziging van de Energie-Index invloed heeft op de huurprijs, heeft de Huurcommissie de bevoegdheid een ‘Eigen Oordeel’ te zetten tegenover het oordeel van de gediplomeerde medewerker van het gecertificeerde bedrijf dat de Energie-Index heeft bepaald. In het eigen oordeel onderzoekt de Huurcommissie wat de energieprestatie van een woning is. Dit betekent dat afwijkingen die leiden tot een onjuiste huurprijs op deze wijze kunnen worden gecorrigeerd.'

Blok vindt het dus niet nodig om een loket in te richten voor huurders die hun index niet vertrouwen, want: ‘de huurder heeft dus voldoende mogelijkheden om zijn twijfels te uiten en te laten toetsen.’ Hierbij gaat de minister er dus vanuit dat huurders twijfels over hun label bij de huurcommissie kunnen neerleggen, én verhuurders altijd openheid van zaken geven over de totstandkoming van de index. Dit staat haaks op de ervaringen van jurist Denise Zonnebeld, het Wijksteunpunt Wonen en corporatiedirecteur Johan Klinkenberg, die ons vertelden dat je als huurder met twijfels over je index helemaal niet terecht kunt bij de huurcommissie. Bovendien hebben we in ons onderzoek al meermalen geconstateerd dat woningbouwcorporaties huurders geen openheid van zaken geven over hoe de index is vastgesteld.

Kastje naar de muur

En zo lijken we weer terug bij af. Wij vragen ons af of huurders een ingang in het systeem moeten krijgen om hun twijfels over de energie-index kenbaar te maken. Want nu lijkt het erop alsof huurders van kastje naar de muur wordt gestuurd. Huurders krijgen van woningbouwcorporaties geen informatie. Minister Blok rekent op het zelfreinigend vermogen van de stichting die verantwoordelijk is voor het beheer van het gecertificeerde energielabel systeem en stuurt huurders naar de huurcommissie. Maar die laatste toetst het label ook niet inhoudelijk. Dan blijft enkel de gang naar de rechter over, en dan ben je als huurder zo jaren verder.

Kijk vanavond De Monitor over Huurdersproblemen om 22:35 op NPO2:

Blijf ons onderzoek naar energie-indexen volgen. Heb je een tip voor ons? Mail dan naar tip insturen

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Woonproblemen
Verkenning Research Opnames Uitzending

Woonproblemen

Uitzending

Onze uitzending Wel werk, geen woning is maandagavond 11 mei om 22:15u op NPO2.

Deel jouw ervaring 143 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 11 mei 2020 om 22:15  NPO2

1414 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Stephanie Sint Nicolaas Redacteur

Stephanie Sint Nicolaas voltooide na een bachelorstudie geschiedenis een master Journalistiek en Nieuwe Media. Ze werkte voor zowel radio (Radio 1) als voor verschillende journalistieke televisieprogramma's (Knevel en van den Brink, Rondom 10, Debat op 2, Altijd Wat). In haar vrije tijd fotografeert ze graag en net als in haar redactiewerk is het doel om bijzondere verhalen van mensen in beeld te brengen. Voor De Monitor deed ze research, en filmt en monteert ze nu video's voor social media.

Lees verder
@stephsint

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Leidt de hoge woningnood tot dakloosheid?
Alles over dit onderzoek