Minister Blok en Vereniging Eigen Huis om tafel over problemen verkoop woningcorporatiehuizen

zondag 15 januari 2017 Leestijd: 2 min.

Fotocredit: ANP /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

zondag 15 januari 2017 Leestijd: 2 min.

Minister Blok van Wonen nodigt Vereniging Eigen Huis (VEH) uit om in gesprek te gaan over de problemen die ontstaan zijn bij de verkoop van huizen door woningcorporaties. Dat schrijft de bewindspersoon als antwoord op de brief die VEH schreef naar aanleiding van onze uitzending over de Koopgarant-regeling.

In ons dossier Koophuis volgen we al maanden de perikelen rond Koopgarant. Inmiddels hebben 266 gedupeerden uit 68 verschillende gemeenten ons gemaild. Daarbij spelen er twee problemen: mensen hebben niet goed begrepen dat de korting die gegeven wordt op de huizen, bij terugkoop weer verrekend wordt. Kopers zijn in deze regeling namelijk verplicht om de woning terug te verkopen aan de woningcorporatie waarvan het huis gekocht werd. Om de waarde bij terugkoop te bepalen wordt een taxateur ingeschakeld door de woningcorporatie. Dat laatste is de bron van een tweede probleem: Koopgarant-eigenaren vinden taxaties te laag en denken dat de taxateur hun oren laat hangen naar de woningcorporatie.

Beïnvloeding

VEH kreeg ook klachten binnen over Koopgarant en herkent de mogelijke belangenverstrengeling tussen de taxateur en de woningcorporatie. ‘De taxateur werkt natuurlijk regionaal en daar zijn woningcorporaties hele grote opdrachtgevers, dus daar zitten wel degelijk belangen,’ zei directeur Cindy van de Velde eerder. Naar aanleiding van onze uitzending riep VEH minister Blok via een brief op om de problemen rond Koopgarant te onderzoeken.

lees ook: Makelaar: ‘Mensen met Koopgarant-woningen zijn gegijzelden van de woningcorporatie’ zondag 20 november

Blok antwoordt dat hij de problemen met taxateurs onderkent, ondanks het feit dat er een jaar geleden het NRVT - een landelijk register voor taxateurs - is opgericht. ‘Ik besef dat beïnvloeding van taxateurs in de praktijk nog steeds kan voorkomen, ondanks dat dit in de gedragsregels van het NRVT expliciet verboden is,’ aldus de minister van Wonen.

Klachten

In de brief schrijft de minister ook over de verbeteringen die inmiddels doorgevoerd zijn in de Koopgarant-procedure bij terugkoop, waar wij al eerder melding van maakten. Door onze berichtgeving zijn er aanpassingen gedaan. Bewoners mogen vanaf 1 februari ook zelf een taxateur aanwijzen, maar er komt meer aan, zo lezen we in de brief. De bedenkers van Koopgarant, stichting OpMaat, heeft een toezegging gedaan: ‘Tot slot kan ik u melden dat OpMaat voornemens is om op korte termijn alle kopers van een Koopgarant-woningen beter te informeren waar zij terecht kunnen met hun klachten.’

Blok zegt geen onderzoek toe, waar VEH om gevraagd heeft. Toch biedt hij een opening aan VEH: ‘Ik constateer dat reeds een aantal verbeteringen in het taxatieproces en de voorlichting over Koopgarant-woningen zijn doorgevoerd. Evengoed wil ik samen met u, OpMaat en Aedes (vereniging van woningcorporaties, red.) bezien in welke mate de binnengekomen klachten hiermee zijn of worden ondervangen, of dat nader onderzoek alsnog gewenst is.’ Blok nodigt VEH uit voor een gesprek.

Onderzoek

Vereniging Eigen Huis is blij met de uitnodiging van Blok. Volgens directeur Strategie en Belangenbehartiging Rob Mulder is er nog genoeg aanleiding om een onderzoek te starten. ‘Wij juichen toe dat OpMaat de regeling aangepast heeft. Het geeft aan dat er kennelijk aanleiding voor was. Dat onderstreept des te meer dat er een onderzoek moet komen om te achterhalen wat er mis is gegaan en op welke schaal.’

Daarnaast wil VEH dat er in het onderzoek ook wordt meegenomen wat de schade is. ‘En ook hoe mensen schadeloos gesteld kunnen worden,’ aldus Mulder. ‘Wij zijn in ieder geval blij dat de minister met de toezegging van een gesprek een opening biedt.’

Lees hier de volledige brief van minister Blok.

Komende zondag in de uitzending: huizenkopers die zich misleid voelen door de woningcorporatie. 22:35 uur op NPO2.

Heb je ook ervaring met de Koopgarant-regeling en heb je ook het idee benadeeld te zijn door de taxateur en de woningcorporatie? Laat het ons weten via tip insturen.

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Koophuis
Verkenning Research Opnames Uitzending

Koophuis

Verkenning

Ben jij starter op de woningmarkt? Wil je ons vertellen over jouw zoektocht naar een huis en wat je onderweg tegenkomt? We horen graag van je!

Deel jouw ervaring 60 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 15 januari 22:35u, NPO2

649 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De huizenprijzen zijn weer op het niveau van voor de crisis, zo kopte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in september. In de vier grote steden liggen de prijzen zelfs duide...
Alles over dit onderzoek