Minister belooft geen ‘zorgval’ meer voor ouderen op wachtlijst

zondag 20 mei 2018 Leestijd: 2 min.

Minister Hugo de Jonge belooft reparaties waardoor ouderen niet meer terugvallen in zorguren als ze zich inschrijven voor het verpleeghuis / ANP

Niels van Nimwegen

Verslaggever

niels.vannimwegen@kro-ncrv.nl

zondag 20 mei 2018 Leestijd: 2 min.

Ouderen die zich inschrijven op de wachtlijst voor het verpleeghuis hoeven zich geen zorgen meer te maken over een terugval in zorguren. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn & Sport) heeft de Tweede Kamer maatregelen toegezegd, waarmee het probleem tot het verleden moet behoren.

Sinds de hervorming van de langdurige zorg zijn zorgverzekeraars, gemeenten en het Rijk verantwoordelijk voor de bekostiging. Omdat die drie verschillende potjes niet goed op elkaar aansluiten, kunnen ouderen in problemen komen met hun thuiszorg als ze zich inschrijven voor het verpleeghuis. Die terugval in uren wordt ook wel ‘de zorgval’ genoemd. Over de gevolgen voor mensen met dementie, maakte De Monitor in december een uitzending.

lees ook: ‘Hoe moet ik cliënten uitleggen dat ze minder zorg krijgen?’ woensdag 06 december

Minister de Jonge heeft die uitzending duidelijk goed bekeken, want hij kondigt maatregelen aan om de meest heikele problemen die aan bod kwamen te repareren. ‘Ik begrijp dat aan cliënten, hun omgeving en zorgverleners niet goed is uit te leggen dat iemand minder uren zorg krijgt, terwijl de zorgbehoefte is toegenomen’, aldus de minister, die in zijn brief aangeeft gesproken te hebben met de zorgverleners en deskundigen die in de uitzending hun verhaal deden.

Duivels dilemma

In de toekomst krijgen mensen die thuis wachten op een plekje in het verpleeghuis extra zorg, ongeacht hun voorkeur voor een specifiek verpleeghuis. Daarmee lijkt een einde te zijn gemaakt aan het duivels dilemma waarmee ouderen en hun mantelzorgers werden geconfronteerd: snel een plek buiten de eigen regio accepteren, of minder thuiszorg in een vaak moeilijke en kwetsbare periode. Het potje voor de langdurige zorg stond tot nu toe namelijk alleen extra zorg thuis toe als je het eerste het beste verpleeghuisbed dat vrijkomt accepteerde. Omdat er flinke wachtlijsten zijn, bestaat dan het risico dat je dan ver van je mantelzorgers terecht komt.

Tijdens het wachten is voortaan tot maximaal dertien weken extra thuiszorg mogelijk, of mensen nu een voorkeur voor een bepaald verpleeghuis hebben of niet. Ook voor mensen die zich uit voorzorg vast hebben ingeschreven, maar nog niet willen verhuizen, maakt de minister extra geld vrij zodat ze in geval van nood extra zorg kunnen krijgen. ‘Ik verwacht dat beide maatregelen ertoe leiden dat in het overgrote deel van de gevallen de zorgval in uren niet meer zal voorkomen,’ schrijft de minister aan de Tweede Kamer.

lees ook: Minister zegt onderzoek toe naar omvang ‘zorgval’ maandag 18 december

Hardere knip

De Jonge heeft dus zijn belofte van afgelopen december ingelost. Maar het systeem met verschillende wetten (en bijbehorende potjes) voor de langdurige zorg blijft wel nodeloos ingewikkeld. In onze uitzending stelde bijzonder hoogleraar ouderenzorg Robbert Huijsman - uitvinder van de term ‘zorgval’ - een simpeler oplossing voor. ‘Ik denk dat we ons moeten afvragen of we niet één van die wetten kunnen schrappen, zo lang je thuis woont doen we het met de wetten die voor de thuiszorg zijn. Ik stel een veel hardere knip voor. De wet langdurige zorg gaan we pas toepassen op mensen die ook daadwerkelijk in dat verpleeghuis zijn.’

Dat het stelsel zelf ook onder handen genomen zal moeten worden, erkent minister De Jonge. Die verbouwing is alleen een stuk complexer en vereist wetswijzigingen. De komende periode zal de Tweede Kamer daarover nader worden geïnformeerd.

 

Lees meer over

Gezondheid en zorg Zorg aan huis
Verkenning Research Opnames Uitzending

Zorg aan huis

Uitzending

Ouders van kinderen met een meervoudige handicap maken zich zorgen over corona. Als je kind bij een verkoudheid al op de ic terechtkomt, hoe krijgt het dan de juiste zorg in een overvol ziekenhuis? En hoe hou je zelf 24/7 de intensieve zorg vol?

Deel jouw ervaring 57 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 13 april 2020 om 22:40  NPO2

474 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Gezondheid en zorg / Zorg aan huis

Help ons met de volgende stap in dit onderzoek

Afgelopen week luidde de Nationale Ombudsman de noodklok over gebrek aan zorg als gevolg van dit ingewikkelde stelsel. Daar worden niet alleen ouderen de dupe van, ook ouders met zieke of gehandicapte kinderen worden vaak van loket naar loket gestuurd. Lees ons laatste artikel en stuur je tips!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Niels van Nimwegen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wat merken deze zorgmedewerkers én hun cliënten van de coronacrisis? Ben jij thuiszorgmedewerker en maak je je zorgen hoe je de zorg veilig kan verlenen?
Alles over dit onderzoek