Minister beantwoordt Kamervragen over beroepsziekten bij de brandweer

donderdag 15 oktober 2015 Leestijd: 2 min.

portretfoto-van-der-steur /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

donderdag 15 oktober 2015 Leestijd: 2 min.

Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie heeft antwoord gegeven op de Kamervragen die gesteld zijn naar aanleiding van onze uitzending over beroepsziekten bij de brandweer. In ons dossier Ziek door het werk besteden we onder meer aandacht aan de verhoogde kans op kanker bij brandweermensen.

De minister laat de Tweede Kamer weten dat er gesprekken zijn gevoerd met de brandweer naar aanleiding van onze uitzending. Daaruit maakt de minister op dat er inmiddels voldoende aandacht is voor het thema. Bovendien wijst hij erop dat de veiligheidsregio’s primair verantwoordelijk zijn voor het aanpakken van beroepsziekten. Daarom onderneemt hij momenteel geen actie, zo schrijft hij:

‘Gelet op die verantwoordelijkheid van de besturen van de veiligheidsregio’s en de ontwikkeling van een richtlijn waar de voorzitter van het Veiligheidsberaad mij over heeft bericht acht ik nadere actie van mijn kant op dit moment onnodig.’

In de brief erkent Van der Steur dat de registratie van beroepsziekten bij de brandweer niet representatief is. Buitenlandse onderzoeken hebben aangetoond dat er een verhoogde kans is op verschillende soorten kanker, maar dat zien we niet in de officiële cijfers terug van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten. Er werd in 10 jaar tijd maar één keer melding gemaakt van kanker als beroepsziekte:

‘Dat niet meer kanker is gemeld betekent niet dat dit niet aan de orde is. De voorzitter van het Veiligheidsberaad meldt dat binnen de branche nader onderzoek zal plaatsvinden naar mogelijke beroepsziekten (waaronder kanker) binnen de brandweer.’

De minister vertrouwt er dus op dat de brandweer dit probleem serieus oppakt. Daarnaast belooft hij dat hij in de gaten zal houden of de brandweer de beloftes nakomt:

‘Ik zal de uitwerking hiervan blijven volgen en zo nodig zal ik de veiligheidsregio’s opnieuw aanspreken op de aanpak van arbeidsveiligheid en beroepsziekten bij de brandweer.’

Voor ons onderzoek spraken wij onder andere met brandweerman Stéphane Conings. Hij vertelt over zwart douchewater dagen na het blussen van een brand. Wat zijn de gevaren van rook?


Oproep

Ook wij houden de ontwikkelingen bij de brandweer in de gaten. Maar we kijken ook breder. Heeft u ervaring met beroepsziekten? Als werknemer of als professional? Laat het ons weten en help ons bij ons onderzoek.

Dat kan via ons tipformulier, maar je kunt ook contact opnemen met de journalisten die dit dossier beheren. Dat zijn verslaggever Daan Jansen (daan.jansen@kro-ncrv.nl) en redacteur Yvonne Verkaik (yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl). We zijn ook te bereiken op 035 – 671 97 94.

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 182 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

591 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek