Minder verloskunde-locaties: kijk hier of de druk in jouw regio toeneemt

woensdag 15 november 2017 Leestijd: 1 min.

Voetjes van pasgeboren baby / ANP

Karen Geurtsen

Redacteur

karen.geurtsen@kro-ncrv.nl

woensdag 15 november 2017 Leestijd: 1 min.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kwam deze maand met cijfers over het aantal acute verloskunde-locaties. Door de concentratie van zorg zijn er in 2017 drie locaties minder dan in 2015, en we horen van tipgevers dat er nog zeker drie op sluiten staan. Hieronder zie je of de verloskundigen in jouw regio door de sluitingen meer druk ervaren.

Voor ons onderzoek Bevallen in Nederland stuurden we samen met de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV), ruim 1200 verloskundigen een vragenlijst. We stelden ze onder meer de vraag: Merkt u dat er in uw regio meer druk ontstaat door het sluiten van acute verloskunde-locaties? 62% van de verloskundigen antwoordde Ja op deze vraag.

In de kaart hieronder zie je het percentage Ja-antwoorden in uw regio.

Deze locaties sloten hun deuren

Het RIVM meldt dat er in 2015 84 locaties voor acute verloskunde waren die aan alle criteria voldeden; in 2017 zijn dat er nog 81. Sinds 2015 sloten deze zes acute verloskunde-locaties hun deuren:

1. Slotervaart, Amsterdam

2. Ziekenhuisgroep Twente, locatie Hengelo

3. Alrijne ziekenhuis, Leiden

4. Bravis Ziekenhuis, Roosendaal

5. Haga Ziekenhuis, locatie Julianalaan, Den Haag

6. Zuyderland Medisch Centrum, Sittard-Geleen

(En deze kwamen erbij: Zuyderland Medisch Centrum locatie Heerlen, Haga Ziekenhuis locatie Leyweg Den Haag en het Zaans Medisch Centrum)

 

Meer weten?

Wil je weten wat de verloskundigen nog meer te vertellen hadden? Kijk dan zondag naar onze uitzending (22:40u, NPO2) of houd ons onlinedossier in de gaten. Heb je tips over het onderwerp? Stuur een tip naar het tipformulier.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Bevallen in Nederland
Verkenning Research Opnames Uitzending

Bevallen in Nederland

Verkenning

We gaan verder met ons onderzoek. Weet je hier meer over? Tip ons!

Deel jouw ervaring 16 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 19 november 22:40u, NPO2

61 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Karen Geurtsen Redacteur

Als vragen stellen je hobby is, dan is er geen betere baan dan onderzoeksjournalist. Daar kwam Karen Geurtsen achter toen ze na haar studies Europees Beleid en Journalistiek & Nieuwe Media stage liep bij weekblad HP/De Tijd. Voor de vraag hoe de PVV werkelijk in elkaar stak, ging zij undercover. Dat resulteerde in een hoop discussie, een boek en een nominatie voor de Mercurs (2010). Na een korte uitstap naar het bedrijfsleven zit ze sinds 2016 zit bij de KRO-NCRV. Karen: 'Het mooie aan De Monitor is dat je het publiek helemaal mee kunt nemen in je eigen zoektocht.’

Lees verder
@karen_geurtsen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Ouders in Nederland bepalen graag zelf hoe en vooral wáár ze hun kindje ter wereld brengen. Dankzij ons verloskundig systeem van zorg in de buurt en gemakkelijke toegang tot een zieke...
Alles over dit onderzoek