Minder persoonsgegevens in video’s politievlogger Jan-Willem

donderdag 31 mei 2018 Leestijd: 2 min.

Still uit video Politievlogger Jan-Willem / Youtube

Thomas Mulder

Datajournalist

thomas.mulder@kro-ncrv.nl

donderdag 31 mei 2018 Leestijd: 2 min.

De video’s van politievlogger Jan-Willem Schut bevatten veel minder persoonsgegevens dan voorheen. Een jaar geleden deden we onderzoek naar de wijkagent, omdat er in zijn video’s veel personen herleidbaar waren. Door deze situaties anders in beeld te brengen zijn betrokkenen in zijn video’s niet meer te herleiden.

Ruim een jaar geleden kwamen we voor het eerst online in aanraking met politievloggers Jan-WIllem en Tess. We kwamen erachter dat de populaire Jan-WIllem uit Almere in zijn video’s niet altijd goed rekening hield met de privacy van slachtoffers en/of verdachten. Uit onderzoek van de dataredactie van KRO-NCRV bleek dat er in 28 van de 149 video’s persoonsgegevens werden getoond.

Inmiddels liggen er instructies voor politieagenten voor het gebruik van beelden op social media. Dit moet ervoor zorgen dat politieagenten minder snel persoonsgegeven op social media zetten. En het lijkt zijn vruchten af te werpen. We bekijken de laatste vijf video’s van politievlogger Jan-WIllem en concluderen dat er positieve veranderingen hebben plaatsgevonden.

In de video van 20 mei 2018 zien we drie goede voorbeelden. Bij het eerste voorbeeld zien we Jan-WIllem in zijn auto zitten om wat toelichting te geven over een bepaalde zaak. De wijkagent vertelt dat hij op bezoek gaat bij iemand die is bedreigd, maar kondigt ook alvast aan dat hij het gesprek niet gaat filmen: ‘Ik ben hier in gesprek met de aangever. En op het bureau is de recherche druk bezig met deze zaak. Beetje lastig om in beeld te brengen, gaan we verder ook niet doen, dus even een snelle update.’

Het tweede voorbeeld waarbij Jan-WIllem goed omgaat met de privacy van betrokkenen gaat ook over een bedreiging. Een persoon heeft vermoedelijk gedreigd het gemeentehuis in brand te steken. Daarom neemt de agent polshoogte om van deze verdachte te horen wat het er aan de hand is. Dit keer wordt het wel gefilmd, maar in de montage is de video zo bewerkt dat er niets te herkennen valt. Daarnaast is de stem van de betrokken persoon vervormd en niet herkenbaar.

In het derde en laatste goede voorbeeld zien we een paar politieauto’s over de snelweg rijden. Vervolgens gaat het beeld op zwart en staat er in tekst uitgelegd dat de auto’s die we net zagen onderweg waren naar een aanhouding. ‘Vanwege de privacy is het niet mogelijk de aanhouding in beeld te brengen.’

Naast de keuze om sommige situaties niet in beeld te brengen, is er nog een opvallende verandering: de stemmen van verdachten of slachtoffers zijn in de meeste gevallen vervormd en onherkenbaar gemaakt. Dat gebeurde eerder niet. De manier waarop Jan-WIllem meer rekening houdt met de persoonsgegevens van de personen in zijn video’s is een aanzienlijke verbetering. Die verbetering staat in lijn met de nieuwe instructies voor social media.

Klachtenloket
Naast nieuwe instructies met betrekking tot het gebruik van beeld op social media, werd er in november 2017 ook al een klachtenloket in het leven geroepen. Daar kunnen mensen die ongewenst op social media zijn beland door politieagenten een klacht indienen. Uit beantwoording van Kamervragen van Monica den Boer en Kees Verhoeven (D66) meldde minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid eerder dat er inmiddels dertien klachten waren binnengekomen.

Wordt jouw privacy toch nog online door de politie geschonden? Laat het ons weten. Ga naar het tipformuler.  

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Politie Online
Verkenning Research Opnames Uitzending

41 tips

ontvangen

19 experts gesproken

We zoeken (strafrecht)advocaten die ervaring hebben met cliënten die door de politie herkenbaar op social media zijn gezet.

Dit artikel is geschreven door:

Thomas Mulder Datajournalist

Het oog wil ook wat en daarom hebben we Thomas Mulder in ons team. Hij is naast journalist ook ontwerper en voorziet artikelen, online producties en video’s van graphics. Daarnaast werkt Thomas ook inhoudelijk mee aan verschillende onderzoeken en daarbij zet hij innovatieve technieken in zoals geolocating en scraping. Met zijn creativiteit en multifunctionaliteit zorgt hij voor de nodige dynamiek in de dossiers.

Lees verder
@thomassmulder

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De politie begeeft zich niet alleen op straat, maar de laatste jaren ook steeds meer online. Er worden politieberichten op internet geplaatst en wijkagenten tonen hun werk op social media zoals Twi...
Alles over dit onderzoek