Milieufederatie: minder beesten is beter voor de mens

maandag 14 november 2016 Leestijd: 1 min.

Teun van de Keuken in gesprek met Hans Heijnen /

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

maandag 14 november 2016 Leestijd: 1 min.

De Natuur en Miliefederatie Limburg vindt dat als we de volksgezondheid willen verbeteren we het aantal beesten moeten terugbrengen. Volgens directeur Hans Heijnen moeten we terug naar vroeger: Een boer houdt zo veel kippen als hij van zijn eigen land kan voeden. En wier mest hij op zijn eigen terrein kan verspreiden. Grondgebonden landbouw heet dat.

lees ook: Verkoopt de Dierenbescherming leugentjes over hoe gezond scharreleieren zijn? vrijdag 11 november

In ons onderzoek voor het dossier Megastallen doen we ook de gemeente Nederweert aan. Die gemeente kent de meeste veehouderijen die de fijnstofnorm overschrijden. De luchtkwaliteit is er al jaren te laag. Toch is de gemeente niet voor een maatregel om minder beesten te houden. Ze wil wél meer handhaven met een fijnstofnorm, maar die is er nog niet. En ze gelooft dat als boeren oude stallen vervangen door nieuwe al een groot deel van het probleem is opgelost. Het gros van deze bedrijven is niet grondgebonden. Ze houden zoveel dieren dat voer elders vandaan moet komen, en de mest elders verwerkt moet worden.

Minder beesten

De Natuur- en Milieufederatie vindt dat Nederweert niet hard genoeg ingrijpt. Lege stallen waar nog wel rechten op het houden van vee aan vast zitten, mogen bijvoorbeeld worden opgeknapt. Er moet iets anders gebeuren. Ze noemen dat de voedsel-mest kringloop herstellen: zolang je de mest zelf ter plekke kan verwerken, en je het voedsel zelf verbouwt, mag je zo veel kippen houden als je wilt. Dan zou in Nederweert wel 80% van de kippen verdwijnen.

Heeft u meer informatie over de manier waarop gemeenten omgaan met de megastallen, mail ons: demonitor@kro-ncrv.nl.

Lees meer over

Natuur en milieu Megastallen
Verkenning Research Opnames Uitzending

51 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De intensieve veehouderij staat steeds meer ter discussie. Omwonenden van megastallen maken zich druk om de uitstoot van fijnstof en stank. Wat zijn de gevolgen daarvan voor hun gezondheid? En wat ...
Alles over dit onderzoek