Milieudiensten: ‘Neem bromtonen op in wet Geluidshinder’

zondag 10 september 2017 Leestijd: 1 min.

Foto huizen bromtoon update onderzoek /

Auke Schouwstra

editor

@Auke Schouwstra

zondag 10 september 2017 Leestijd: 1 min.

De rijksoverheid moet de wet inzake Geluidshinder aanvullen met normen voor lage tonen. Die normen ontbreken nu, en dat maakt handhaving moeilijk. Dat zeggen de Nederlandse milieudiensten tegen ons in een enquête voor ons dossier Geluidsoverlast.

Onze tipgevers noemen in mails en reacties op Facebook regelmatig de rol van de milieudienst bij het registreren van klachten over laagfrequent geluid. De teneur van de reacties is: de diensten meten niet goed, en als ze al bromtonen meten zeggen ze dat ze niets met de informatie kunnen doen.

 

'Handhaven is moeilijk'

We besluiten een enquête te houden onder milieudiensten. Van de 29 diensten, die werken voor gemeenten en provincies, doen er meer dan 21 mee. Als we ze vragen of het inderdaad moeilijk is om op te treden tegen veroorzakers van dit soort geluidsoverlast, antwoordt bijna de helft (45,5 %) bevestigend. En als we vragen of de wet veranderd moet worden, zegt eveneens bijna de helft (45,5%) dat het Rijk de wet moet aanpassen en daarin normen moet opnemen rond laagfrequent geluid.

 

'Klagers sneller doorverwijzen naar GGD'

Tegelijk geeft 50 procent van de diensten aan niet te verwachten dat een wetswijziging hen gaat helpen om klachten goed op te lossen. Zij vinden dat klagers sneller doorverwezen moeten worden naar de GGD om te leren om te gaan met bromtonen die zij als storend ervaren. 63 procent zegt klachten te krijgen over laagfrequent geluid en die klachten niet goed te kunnen oplossen. Ruim een kwart zegt dat het aantal klachten over laagfrequent geluid toeneemt.

Lees het hele onderzoek in deze pdf.

 

Dossier Geluidsoverlast, vanavond om 22:35 uur op NPO2. Weet jij meer over dit onderwerp? Mail ons: demonitor@kro-ncrv.nl

Lees meer over

Natuur en milieu Geluidsoverlast
Verkenning Research Opnames Uitzending

Geluidsoverlast

Uitzending

De uitzending over geluidsoverlast van motoren is 10 november om 22.40 uur op NPO2.

Deel jouw ervaring 43 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 10 november 2019 om 22:40  NPO2

670 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Auke Schouwstra

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Onze moderne wereld is te lawaaiig: vooral de overlast van verkeer is voor veel mensen een bron van irritatie. Een van de grootste verkeersergernissen: de herrie van ronkende en scheurende motorrijder
Alles over dit onderzoek