'Mijn verwarde buurman viel me aan met een kapmes en woont weer om de hoek’

dinsdag 03 oktober 2017 Leestijd: 1 min.

tipgever Peter /

Miranda Grit

Verslaggever

miranda.grit@kro-ncrv.nl

dinsdag 03 oktober 2017 Leestijd: 1 min.

Al een jaar volgen we de zaak van tipgever Peter voor ons onderzoek naar verwarde mensen. Hij is vorig jaar door zijn psychotische buurman zonder duidelijke reden aangevallen met een 75 centimeter groot kapmes toen hij zijn fiets wegzette in de gezamenlijke voortuin. Peter kon zich nog net afweren met een pak toiletpapier. Dit redde zijn leven. Peter liep diepe snijwonden op in zijn vingers en brak er ook één.

Deze zomer werd zijn inmiddels ex-buurman veroordeeld voor poging tot doodslag. Hij kreeg van de rechtbank 12 maanden gevangenisstraf opgelegd, waarvan 9 maanden voorwaardelijk. En hij moet zich verplicht ambulant laten onderzoeken en behandelen bij een forensische kliniek. In de praktijk betekent dit dat zijn ex-buurman alweer vrij rondloopt. Hij is volgens Peter in een begeleid wonen voorziening geplaatst maar wel vlakbij de wijk waar Peter woont. Onbegrijpelijk vindt hij dit: ‘Ik heb het gevoel dat het systeem mij geen bescherming biedt. Het is de omgekeerde wereld. Ik moet telkens op mijn hoede zijn als ik naar buiten loop, ik kan hem ieder moment tegenkomen. Dat maakt me angstig’.

Kijk hier het verhaal van Peter:


Kijk aanstaande zondag 8 oktober naar onze uitzending over de zorg rondom verwarde mensen met dreigend en gevaarlijk gedrag, NPO 2, 22.35 uur.

Heb je een tip? Mail ons: tip insturen

Lees meer over

Gezondheid en zorg Verwarde mensen
Verkenning Research Opnames Uitzending

590 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Miranda Grit Verslaggever

Vanaf de eerste uitzending van De Monitor is Miranda Grit als verslaggever betrokken bij het maken van de journalistieke verhalen waarin tips van mensen centraal staan. ‘Door het directe contact met betrokken kijkers word ik op bijzondere onderzoeksideeën gebracht waarvan ik weet; dit leeft in de samenleving. Het is bijzonder om te zien hoe er gereageerd wordt via Facebook en Twitter op de reportages die ik publiceer. Soms word ik gecorrigeerd, andere keren gecomplimenteerd. Maar elke reactie beschouw ik als waardevol om zo samen onze maatschappij nog net een beetje mooier te maken.’

Lees verder
@mirandagrit

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Sinds de bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg neemt het aantal incidenten met verwarde mensen toe. Ruim 75.000 meldingen kwamen er in 2016 bij de politie binnen, een stijging van 14% ten...
Alles over dit onderzoek