‘Mijn verstandelijk beperkte zoon kwam in instelling 15 kilo aan’

zaterdag 15 oktober 2016 Leestijd: 2 min.

Tipgever: 'Je geeft een 8-jarige toch niet de sleutel van de voorraadkast?’ (Archiefbeeld Dreamstime) /

Josselin Gordijn

editor

@Josselin Gordijn

zaterdag 15 oktober 2016 Leestijd: 2 min.

'Verstandelijk 'beperkt' zegt toch genoeg?''Hebben ze daar geen diëtisten rondlopen?' 'Mensen met een verstandelijke beperking zijn vaak sociaal emotioneel 8 jaar oud en een 8-jarige geef je toch niet de sleutel van de voorraadkast?’ Er komen veel reacties binnen naar aanleiding van het verhaal van zorgmanager Sandra, die in haar werk met mensen met een verstandelijke beperking ziet dat er steeds meer obesitas voorkomt. Naar haar zeggen komt dit omdat er onbeperkt gegeten kan worden en het zorgpersoneel niet kan ingrijpen. Een greep uit de reacties op het artikel.

Al snel krijgen we tips van meerdere zorgprofessionals die zich herkennen in het verhaal van Sandra. Een zorgbegeleider voor verstandelijk beperkten mailt ons:

"Een oud-cliënt van mij met zwaar overgewicht -hij woog 180 kilo- heeft zelfs op papier laten ondertekenen dat hij niet aan zijn overgewicht geholpen wil worden. Zijn reden: 'Elke dag dat gezeur van ouders en hulpverleners die mij vertellen dat ik overgewicht heb'. Ik denk dat we hier een stap te ver zijn."

Volgens een andere tipgever die werkzaam is in de gehandicaptenzorg ligt het probleem niet alleen bij de zorginstelling of de eigen verantwoordelijkheid van de bewoners:

"Ik zie vaak dat ouders hun kinderen allerlei zoetigheid geven dat ze op hun kamer kunnen opeten, vermoedelijk uit een gevoel van medelijden of troost."

Ook ouders die een kind hebben met een verstandelijke beperking kennen de problematiek. "Verstandelijk 'beperkt' zegt genoeg", schrijft een moeder van een zoon met autisme. "Mensen die verstandelijk beperkt zijn kunnen de gevolgen van hun gedrag vaak niet overzien en hebben daar hulp bij nodig. Toen mijn kind een jaar in een instelling zat, kwam hij 15 kilo aan. Hij had geen rem en de begeleiding keek gewoonweg niet naar hoeveel hij at. Bij ons thuis zat de voorraadkast altijd op slot, maar in de instelling kon hij zijn gang gaan."

Een andere tipgever schrijft: "Mijn dochter heeft in een complex gewoond waar centraal gekookt werd. Maar dat werd wegbezuinigd. Nu krijgen de bewoners een bakje eten dat vanuit de vriezer zo de magnetron in gaat. Ik zag alle bewoners dikker worden."

Probleem ook in de psychiatrie?

We krijgen tips binnen vanuit de psychiatrie, waar dit ook geen onbekend probleem zou zijn. "Emotie speelt een grote rol", schrijft een tipgever. "Ook is er een gebrek aan afleiding, waardoor er soms niets anders te doen is dan eten. De begeleiding ging af en toe zelfs met de cliënten mee om chips en cola te kopen."

Een werknemer die werkt in instellingen voor jongeren met psychische- en gedragsproblemen geeft aan dat hij het verhaal ook herkent. "Bij de instellingen waar ik voor werk houden ze zich niet bezig met de fysieke gezondheid van jongeren. Wel met de geestelijke gezondheid, want dat is natuurlijk de reden van plaatsing. Als je ziet wat er op tafel staat tijdens de broodmaaltijden en wat er in de koelkasten ligt aan suikerproducten, is het niet vreemd dat deze jongeren tijdens hun verblijf dik worden. Ook als we kijken naar de zakgeldregeling (jongeren hebben ongeveer 5 euro per week vrij te besteden), zien we steevast dat jongeren daar snoep, chips, energiedrank en andere lekkernijen van kopen."

Oproep

Ben jij zorgverlener en herken je dit verhaal? Of heb je soortgelijke ervaringen? Wij horen je verhaal graag. Mail naar tip insturen of gebruik ons tipformulier.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Obesitas
Verkenning Research Opnames Uitzending

Obesitas

Uitzending

Hoe maken we onze omgeving gezonder in de strijd tegen overgewicht?

Deel jouw ervaring 62 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 03 februari 2020 om 22:15  NPO2

632 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Josselin Gordijn

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De helft van de Nederlanders is te dik. Dit aantal blijft maar groeien. De zorgkosten nemen hierdoor alleen maar toe. ‘Elk pondje gaat door het mondje’, wordt vaak gezegd. Is het een kwestie van ei...
Alles over dit onderzoek