‘Mijn man en veel van zijn brandweercollega’s zijn al overleden aan kanker’

vrijdag 24 juli 2015 Leestijd: 2 min.

Rieky en Hans 2 /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

vrijdag 24 juli 2015 Leestijd: 2 min.

Een nieuwe stap in ons onderzoek is er één waarin we dichter bij de heftige gevolgen komen van hoe gevaarlijk het brandweerwerk mogelijk is. We gaan langs bij Rieky van der Velden. Haar man Hans is twee jaar geleden overleden nadat hij ruim dertig jaar bij de beroepsbrandweer in Den Bosch heeft gewerkt. Als hij al jaren met pensioen is, krijgt hij op 61-jarige leeftijd longkanker. Twee jaar later overlijdt hij.

Ziek door het werk?

‘Ja, hij rookte wel eens een sjekkie. Af en toe. Maar ik ben ervan overtuigd dat zijn werk voor een groot deel bijgedragen heeft aan zijn longkanker’, zegt de weduwe. Ze tekent een cirkel op een papiertje en zegt terwijl ze er een taartpuntje in maakt: ’Twintig procent zal door het roken komen, maar de rest komt door het werk bij de brandweer’.

De vraag is: heeft haar man longkanker gekregen door het roken van shag of door zijn werk als brandweerman? Niemand die het weet. Ook de behandelend artsen hebben geen idee en er wordt ook niet naar een oorzaak gezocht.

Veel met kanker

‘Ik heb het er met collega’s van mijn man over gehad. Hij was namelijk niet de enige die vroeg is overleden. Heel veel mannen van zijn korps leven al niet meer. En ze waren allemaal amper zestig’, zegt Rieky terwijl ze ons een foto laat zien van het hele korps van Den Bosch in de jaren ‘90. Ze vertelt hoe een collega van haar man wel eens een rekensom gemaakt heeft. Negentien brandweermannen zouden niet meer leven. ‘En ze waren in het korps met ongeveer zesenveertig man. Dus dat is behoorlijk veel.’

Klopt het dat er veel brandweermannen uit die tijd niet meer leven of ziek zijn? En om hoeveel gaat het werkelijk? Want Rieky kent niet alle verhalen. En welke rol speelt het werk hierin? Maakt het uit waar al deze mensen aan overleden zijn? De vrouw van Hans vindt van wel: ‘Er is nooit onderzocht waar al die mensen aan dood zijn gegaan. Ook Hans had sterk het vermoeden dat het mede door zijn werk komt, maar hoe komen we daar achter? Ik wil dat weten, want dan kun je daar van leren. Zodat niet nog meer brandweermensen doodziek worden door hun werk.’

Op zoek

We krijgen wat namen en nummers van de club brandweermannen uit die tijd. Ze belt een oud-collega van de brandweer. ‘Het is mij ook al opgevallen dat er zoveel al dood zijn door kanker’, zegt hij. De collega wil na zijn vakantie ook wel met ons praten. Ondertussen gaan wij op zoek. Want wat is er werkelijk gebeurd met de mannen en vrouwen op de foto? Wat zijn de verhalen van deze mensen? En zegt hun verhaal iets over de werkomstandigheden bij de brandweer? Kunnen er lessen getrokken worden uit wat er met de mensen op de foto is gebeurd?

Help ons

Om daar achter te komen moeten we op zoek naar de verhalen van deze brandweermensen. We gaan bellen en zullen op de website u op de hoogte houden van de ontwikkelingen. Maar u kunt ons ook helpen: kent u mensen die in de jaren ’90 werkten bij het brandweerkorps in ‘s-Hertogenbosch? Weet u wat hun verhalen zijn? Laat het ons weten via ons tipformulier of via Twitter en Facebook.

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 183 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

599 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek