‘Mijn kleinzoon wordt verantwoordelijk gemaakt voor een schuld die hij niet heeft veroorzaakt’

vrijdag 23 september 2016 Leestijd: 3 min.

Schermafbeelding 2016-09-23 om 16.53.08 /

Stephanie Sint Nicolaas

Redacteur

stephanie.sintnicolaas@kro-ncrv.nl

vrijdag 23 september 2016 Leestijd: 3 min.

‘Het probleem met PGB-schulden van jongeren is groter dan wordt gedacht. Ook onze kleinzoon van 19 is sinds kort verantwoordelijk gesteld voor een schuld die is ontstaan buiten zijn verantwoordelijkheid om. Ik wil graag ons verhaal vertellen omdat ik niet wil dat kinderen het slachtoffer worden van deze, in mijn ogen onjuiste, manier om geld te vorderen.’ Flip van der Linden is de opa van Winston. Hij stuurt ons deze mail nadat hij op onze site het verhaal van Jennifer-Kay leest. Net als bij Jennifer-Kay zijn er bij Winston fouten gemaakt in de verantwoording van het gebruik van zijn persoonsgebonden budget (PGB). Niet door hemzelf, maar door de aanvragers, zijn ouders. ‘Toen dit persoonsgebonden budget werd aangevraagd, was Winston een jaar of 10. Hoe kan hij weet hebben van wat daar precies mee gebeurd is? En toch moet hij nu betalen.’

Flip van der Linden heeft alle documentatie van het zorgkantoor en het incassobureau nauwkeurig bijgehouden. In de papieren zien we dat de schuld die is ontstaan, is overgedragen aan een incassobureau. De schuld is opgebouwd uit twee jaren waarin het gebruik van het persoonsgebonden budget van Winston niet op een juiste manier is verantwoord. Inclusief rente is dat bedrag inmiddels opgelopen tot een bedrag van ruim 13.000 euro. Dat deze schuld op zijn kleinzoon wordt verhaald, vindt Flip van der Linden een onrechtvaardige gang van zaken. ‘Dit zou betekenen dat degenen die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van de schuld, zijn ouders, vrijuit gaan. En mijn kleinzoon voor hij aan zijn werkzame leven kan beginnen al een schuld heeft. Het aflossen daarvan zal hem jaren kosten, en in het ergste geval belandt hij zelfs in de schuldsanering voordat hij goed en wel aan zijn volwassen leven is begonnen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn van het beleid?’

Wie is verantwoordelijk?

Sinds begin dit jaar woont Winston bij zijn opa, wegens een verstoorde verstandhouding met zijn ouders. Er is spaarzaam contact tussen de ouders en de opa van Winston. Ze weten dat de schuld nu bij Winston is neergelegd. Flip van der Linden heeft geprobeerd de rekening bij de moeder van Winston neer te leggen, maar zij kan die niet betalen. Na het verlies van haar baan is de moeder van Winston in de financiële problemen geraakt. Op vrijwillige basis heeft zij toen een administratiekantoor ingeschakeld om haar financiën te gaan beheren. Flip van der Linden vertelt ons dat de moeder van Winston het administratiekantoor verantwoordelijk houdt voor het zo uit de hand lopen van de schuld. We kunnen dit niet nagaan bij Winstons moeder, want de ouders willen liever geen contact met De Monitor.

Reactie Zilveren Kruis Achmea: Schuld ‘on hold’

Als Teun Winston en zijn opa opzoekt, besluiten we om meteen aan de zorgverzekeraar, Zilveren Kruis Achmea, te vragen waarom zij de schuld bij Winston hebben neergelegd. De Kinderombudsman liet ons eerder al weten dat deze gang van zaken in strijd is met kinderrechten. Ook staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) laat in een reactie op ons onderzoek weten dat dit een 'onwenselijke' gang van zaken is. Waarom gebeurt het hier dan tóch? Kunnen of willen zorgverzekeraars het geld niet op een andere manier verhalen? Met die vraag bellen we naar Zilveren Kruis:

In een reactie van Zilveren Kruis die de dag na het interview bij ons binnenkomt, lezen we het volgende:

In een aantal dossiers hebben we de vordering op jongeren die de dupe zijn van een schuld ontstaan door (een van de) ouders toen ze minderjarig waren ‘on hold’ gezet. Dit omdat zorgkantoren in afwachting zijn van besluiten in Den Haag over dit ongewenste effect van de regelingen. Dat was bij de vordering van Winston nog niet het geval. De vordering was bij ons nu niet in beeld omdat de vordering vanaf 2013 bij de deurwaarder ligt. Wij wisten niet van deze stap van de deurwaarder. We gaan de deurwaarder verzoeken de vordering voorlopig ‘on hold’ zetten en geen acties meer te ondernemen.

Goed nieuws voor Winston dus. Althans, voorlopig, want een bevroren schuld betekent nog niet automatisch kwijtschelding. Wij vragen ons af: blijven de zorgverzekeraars dit per nieuw geval bekijken, en is het dus eigenlijk wachten tot zich weer een nieuwe casus bij ons meldt, voordat ze actie ondernemen? Of is het tijd voor een actievere aanpak van dit probleem vanuit de zorgverzekeraars? En wat doet staatssecretaris Van Rijn om ervoor te zorgen dat er niet steeds nieuwe voorbeelden bijkomen?

Oproep

We vervolgen ons onderzoek naar PGB-fraude. Daarvoor zijn we op zoek naar meer informatie over zorgverleners die frauderen met persoons gebonden budgetten. Heb jij een tip die ons verder kan helpen met ons onderzoek? Mail ons dan: tip insturen

Lees meer over

Gezondheid en zorg PGB-fraude
Verkenning Research Opnames Uitzending

PGB-fraude

Verkenning

We krijgen diverse tips binnen over zorgboerderijen en onderzoeken of het zorggeld wel besteed wordt waarvoor het bedoeld is, namelijk de zorg voor cliënten.

Deel jouw ervaring 35 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 27 november 22:30u, NPO2

403 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Stephanie Sint Nicolaas Redacteur

Stephanie Sint Nicolaas voltooide na een bachelorstudie geschiedenis een master Journalistiek en Nieuwe Media. Ze werkte voor zowel radio (Radio 1) als voor verschillende journalistieke televisieprogramma's (Knevel en van den Brink, Rondom 10, Debat op 2, Altijd Wat). In haar vrije tijd fotografeert ze graag en net als in haar redactiewerk is het doel om bijzondere verhalen van mensen in beeld te brengen. Voor De Monitor deed ze research, en filmt en monteert ze nu video's voor social media.

Lees verder
@stephsint

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Met een persoonsgebonden budget (pgb) kun je zelf je zorg inkopen bij een zorgverlener. Maar hoe makkelijk kan er door zorginstellingen misbruik gemaakt worden van kwetsbare zorgbehoevenden met een...
Alles over dit onderzoek