‘Mijn 15-jarige dochter wordt door de politie als crimineel neergezet’

dinsdag 23 januari 2018 Leestijd: 3 min.

Annette vertelt aan Teun haar verhaal / De Monitor

Iris Verhoeven

Redacteur

iris.verhoeven@kro-ncrv.nl

dinsdag 23 januari 2018 Leestijd: 3 min.

ACAB, ofwel ‘All Cops Are Bastards’. Dat schreef de 15-jarige dochter van Annette samen met twee vriendinnetjes op de politiebus van een Groningse wijkagent. Als straf moesten de meisjes de bus schoonmaken. Die straf is volgens Annette volkomen terecht, maar dat de wijkagent een foto van de schoonmaakactie maakt en die vervolgens op de Facebook-pagina van politie Groningen zet niet. Haar dochter is weliswaar van achteren gefotografeerd, maar door haar kleding en opvallende haar is ze gemakkelijk te herkennen.

Door een tip van een hulpverlener zijn we voor ons onderzoek Politie Online in contact gekomen met Annette en haar dochter. 'Kinderen van vijftien jaar duidelijk herkenbaar afbeelden is politie onwaardig. Daar zou tegen opgetreden moeten worden,’ zegt de hulpverlener.

‘Het is zo te herleiden’

‘Al had ze het hele wagenpark moeten schoonmaken, de straf is op zijn plaats, maar die digitale schandpaal was niet nodig geweest,’ zegt Annette. In haar omgeving is ze verschillende keren aangesproken vanwege de actie van haar dochter. ‘Ik juich de actie van mijn dochter echt niet toe, maar ze staat wel herkenbaar op foto en daar heb ik geen toestemming voor gegeven. Daarnaast wordt de straatnaam vermeld in het bericht. Het is dus zo te herleiden.’

In een Facebook bericht nagelt de politie twee vandalen aan de schandpaal

Proef op de som

Klopt het wat Annette zegt? Is haar dochter zo gemakkelijk te herkennen op de foto? Wij namen de proef op de som en gingen met de originele foto bij buurtgenoten langs. ‘Ja ik weet wel wie dat is. Ik kan haar herkennen aan het haar,’ zegt buurvrouw Anita. Haar moeder weet ook wie het is: ‘Is dat niet het meisje van Annette?’ Anita vindt het niet kunnen dat het meisje de politieauto heeft beklad. ‘Je moet niet aan andermans spullen zitten.’ Aan de andere kant vindt ze het niet kunnen dat de wijkagent het bericht op Facebook heeft geplaatst.

Domme dingen

‘Het is helemaal niet slim wat ik gedaan heb, maar ik heb de bus schoongemaakt,’ zegt haar dochter. Waarom ze zulke domme dingen doet, weet ze niet. ‘Het is denk ik ook de groepsdruk. Dan doe je gewoon mee.’ Daarnaast doet de dochter ook snel dingen voordat ze nadenkt en dan is het al gebeurd. Ze heeft spijt van haar actie, vooral ook omdat ze haar moeder in de problemen brengt.

Ver buiten het boekje

Annette snapt heel goed dat veel mensen die zo’n bericht zien denken van: ja, eigen schuld, dikke bult. ‘Maar het is niet haar eigen schuld, dikke bult dat zij openbaar op Facebook wordt gezet. Ze heeft de keuze gemaakt om het op de bus te schrijven, ze heeft de keuze gemaakt om het schoon te maken, maar ze heeft niet de keuze gemaakt om tentoongesteld te worden als crimineel. Dat vind ik ver buiten het boekje van de politie gaan.’  

lees ook: ‘Onwenselijk dat jongeren zo op social media worden gezet door de politie’ dinsdag 16 januari

Valse 112-melding

Naast het feit dat haar dochter herkenbaar in beeld is gebracht door de politie, wordt haar dochter in hetzelfde bericht beschuldigd van een valse 112-melding. ‘Dat heeft ze niet gedaan. Ik heb gevraagd om bewijs van die 112-melding, maar die heb ik niet gekregen. Ik heb wel van de wijkagent begrepen dat het uiteindelijk niet mijn dochter was.’

‘Het is maar een klik op de knop’

Verschillende pogingen heeft Annette gedaan om het bericht van Facebook te krijgen. ‘Ik heb het hoofdbureau gebeld, gechat met de paginabeheerder, meerdere reacties onder het bericht geplaatst, de wijkagenten meerdere malen benaderd en zelfs nog het bureau voor rechtshulp gebeld, maar niets heeft geholpen. Ik vind het laconiek. Het is maar een klik op de knop en je hebt het verwijderd. Mijn dochter is nog maar vijftien en dit zal haar achtervolgen, doordat de politie een stempel op haar heeft gedrukt op social media. En dat is niet zo maar weg. Het is ook overal gedeeld.’ Maar nadat wij over deze zaak al eerder publiceerden, is het bericht na twee maanden er alsnog afgehaald.

Reactie politie

‘De straf om het busje schoon te maken is een goede maatregel in opvoedkundige zin. De collega heeft niet de intentie gehad om het meisje herkenbaar in beeld te brengen. Dat het wel gebeurd is, is niet goed. En daar kun je van zeggen: Daar moeten we nog beter opletten dat we dat soort gevallen op die manier niet meer publiceren,’ laat Ron de Milde, Programmadirecteur Nieuwe Media en Digitale Dienstverlening van de politie weten. Hij geeft ook toe dat de beschuldiging van de 112-melding niet terecht is. ‘De collega heeft zich vergist en dat heeft hij ook aangegeven.’ Op de vraag waarom het bericht na twee maanden pas is verwijderd, laat De Milde weten dat er goed contact is geweest met de familie en dat de familie nu wel tevreden is over het gesprek en de afhandeling van hun klacht. Maar Annette laat weten dat  daar helemaal geen sprake van is . ‘Het is wrang dat het bericht er pas af wordt gehaald nadat jullie er mee gingen bemoeien.’

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek? Ik stuur je dan af en toe een update met de nieuwste artikelen en het laatste nieuws. Meld je dan hier aan.

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Politie Online
Verkenning Research Opnames Uitzending

41 tips

ontvangen

19 experts gesproken

We zoeken (strafrecht)advocaten die ervaring hebben met cliënten die door de politie herkenbaar op social media zijn gezet.

Veiligheid en handhaving / Politie Online

Oproep: kom jij voor in een bericht van de politie op social media?

Heb jij ook ervaring met politieberichten op internet waar persoonsgegevens in te herleiden zijn? Kom jijzelf voor in een vlog, twitter- of facebookbericht van de politie? Laat het ons weten!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Iris Verhoeven

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De politie begeeft zich niet alleen op straat, maar de laatste jaren ook steeds meer online. Er worden politieberichten op internet geplaatst en wijkagenten tonen hun werk op social media zoals Twi...
Alles over dit onderzoek