Meteen tweespalt in het dossier

maandag 22 juni 2015 Leestijd: 1 min.

wind-turbine-414214_1280 (1)_0 /

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

maandag 22 juni 2015 Leestijd: 1 min.

Ik wist het wel, bij dit onderwerp gaan tipgevers elkaar tegenspreken. We hebben nu tientallen tips binnen en kunnen aan de bak. Een overzicht.

Is er draagvlak voor windmolens?

Zeker niet, er is geen draagvlak! Zo schrijft een aantal mensen die natuurlijk tegelijkertijd tegenstander is van een molen in eigen tuin. Ben je dan nog objectief? Maar één man schermt met een heus draagvlak onderzoek: 82% is tegen. Een voorstander claimt daarentegen dat de meeste Nederlanders juist vóór windenergie zijn. Slechts een klein groepje verzet zich. We zoeken het uit.

Wordt er geluisterd naar de mensen?

Ja men moet wel, zegt een van de tipgevers: er is zelfs een gedragscode die dat garandeert. Maar dat is in tegenspraak met de frustratie van mensen die zich juist genegeerd voelen. Iemand schrijft dat er gewoonweg misbruik gemaakt wordt van de Crisis- en Herstelwet. We gaan die inspraak volgen.

Is er veel geluidsoverlast?

Valt best mee: een molen levert in de buurt van je huis slechts 1 decibel extra geluid op, zo mailt iemand. Maar een ander wijst op de herrie die Duitse windmolens veroorzaken. Komen we op terug.

Duurzaam?

Jazeker dat is het, zo reageert een aantal mensen. Soms met een rapport er bij. En ze voegen er aan toe: wees blij dat we minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen. Maar er melden zich ook criticasters die er niets van geloven en klagen over de subsidies.

We gaan er mee aan de slag. Kom met uw tips als u er meer over weet.

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Inspraak
Verkenning Research Opnames Uitzending

68 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Bij grote bouwprojecten van de overheid is er vrijwel altijd onvrede bij omwonenden. Hoeveel invloed en inspraak hebben zij bij de bouwplannen wanneer er een weg of een windmolen in hun achtertuin ...
Alles over dit onderzoek