'Met dit nieuwe bestemmingsplan krijgt de industrie een vrijbrief'

vrijdag 31 augustus 2018 Leestijd: 2 min.

Papier / ANP

Nina van Nieuwkoop

Redactie

nina.vannieuwkoop@kro-ncrv.nl

vrijdag 31 augustus 2018 Leestijd: 2 min.

Eerder spraken wij met een inwoner uit Renkum waar een papierfabriek veel huishoudens stankoverlast zou bezorgen. Maar wat als je in een dorp woont waar zelfs meerdere papierfabrieken staan? Na een tip komen we in contact met een inwoner van Eerbeek. We spreken hem voor ons onderzoek Lokaal Bestuur.

‘Eerbeek staat bekend als een papierdorp. Daar zijn we ook trots op, en die trots willen we eigenlijk ook wel uitdragen,’ vertelt Reinoud Keesmaat. In het Gelderse Eerbeek staan drie papierfabrieken en een arsenaal aan cartonnagefabrieken. ‘In het verleden hebben sommige inwoners heus wel eens wat overlast ervaren van de fabrieken, maar daar werd eigenlijk nooit over geklaagd.’ Maar nu er een nieuw bestemmingsplan ligt waarmee de gemeente een groot aantal maatregelen in een keer wil doorvoeren, is de maat voor een aantal inwoners vol, zo legt Keesmaat uit.

lees ook: ‘Het ruikt hier soms naar rotte eieren’ zondag 19 augustus

Eerbeek staat sinds oudsher bekend om de papierindustrie. Toen de vraag naar arbeid in de fabrieken toenam, werden er steeds meer woningen dichtbij de fabrieken gebouwd. Woningen en fabrieken staan dus nog steeds dicht bij elkaar. Daarnaast draaien de verschillende fabrieken allemaal op andere bestemmingsplannen die vaak jaren geleden zijn vastgesteld.

Omdat industrie en woningen in Eerbeek zo verstrengeld zijn en ook de bestemmingsplannen verouderd zijn, vindt de gemeente het tijd de bestemmingsplannen te vernieuwen. Daarbij wordt het grote aantal bestemmingsplannen teruggebracht tot een kleiner aantal. Nu ligt er dus één paraplubestemmingsplan waaronder allerlei winkels, horecazaken en fabrieken vallen. En in dit plan wordt gesproken van de uitbreiding van de industrie, maar ook van de ophoging van de productie van de bestaande papierfabrieken.

 ‘Vrijbrief voor industrie’

De komst van het paraplubestemmingsplan heeft in het dorp geleid tot veel discussie over de papierfabrieken. ‘We zijn niet zozeer tegen tegen uitbreiding, maar we krijgen het gevoel dat de industrie de vrije hand krijgt,’ zegt Keesmaat. Hij vervolgt: ‘En bovendien zijn er veel zorgen over toenemende overlast. Er zijn zorgen over geur, over trillingen en geluid, maar ook over toenemend vrachtverkeer en de daarbij behorende verkeersveiligheid. Wat betekent het als de fabrieken gaan uitbreiden?’

Het nieuwe bestemmingsplan lijkt de inwoners van Eerbeek te hebben wakker geschud. ‘Het is hen te gortig geworden,’ meent Keesmaat. Er zijn ook 112 zienswijzen ingediend bij de gemeente. Uit deze zienswijzen blijkt dat mensen zich zorgen maken over geur- en geluidsoverlast, maar ook over het bouwen van nieuwe woningen dichtbij fabrieken en een distributiecentrum midden in het dorp.

Het voelt gewoon alsof de industrie een vrijbrief krijgt. En wij moeten het maar accepteren terwijl de overlast straks toeneemt.Reinoud Keesmaat, tipgever

Toch lezen we in het bestemmingsplan dat de fabrieken juist maatregelen moeten nemen om te zorgen dat de overlast binnen de perken blijft. Zo staat er meerdere malen in het plan dat ‘de gezondheid van de burger beschermd moet worden tegen overlast’ en dat ‘overlast voorkomen moet worden’.

De gemeente heeft zich volgens Keesmaat netjes aan de informatieplicht gehouden. Zo zijn er verschillende bijeenkomsten georganiseerd waar het nieuwe bestemmingsplan is besproken. Ook heeft de gemeente de omgevingsdienst onderzoek laten doen naar de te verwachten overlast. Uit deze onderzoeken blijkt dat er geen sprake zal zijn van een overschrijding van de normen.

Deze onderzoeken stellen echter een groot deel van de bewoners niet gerust. Zo zegt Keesmaat: ‘Er is bijvoorbeeld een telefonisch onderzoek gedaan naar geuroverlast, maar dat onderzoek is niet herhaaldelijk gedaan. Ze hebben maar één keer gebeld. En bovendien kunnen alle aspecten los van elkaar wel voldoen aan de normen, maar wat betekenen al die losse stukken overlast samen voor de inwoners van Eerbeek?’

 Blijf op de hoogte van dit onderzoek!

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Meld je hier aan.

Lees meer over

Overheid en bureaucratie Lokaal bestuur
Verkenning Research Opnames Uitzending

545 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Overheid en bureaucratie / Lokaal bestuur

Oproep

Zijn de zorgen van Keesmaat en een deel van zijn dorpsgenoten terecht? Krijgt de industrie hiermee echt een vrijbrief? Of zorgt het nieuwe bestemmingsplan – en de door de fabriek te treffen maatregelen - er juist voor dat de overlast binnen de perken blijft? Wij duiken graag verder in dit verhaal. Zo zijn we benieuwd naar hoe de fabrieken, de gemeente en de provincie hier tegenaan kijken. Daarover later meer.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Nina van Nieuwkoop

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Gemeentes en provincies hebben veel invloed op onze leefomgeving, maar de controle daarop staat onder druk en dat leidt mogelijk tot meer misstanden. Wij willen hier meer over te weten komen.
Alles over dit onderzoek