Oproep Coronacrisis

Mensen met 'vitaal beroep' houden maatschappij overeind in coronacrisis

maandag 16 maart 2020 Leestijd: 1 min.

Medewerkers van het OLVG krijgen steunbetuiging vanwege hun harde werk tijdens de coronacrisis / ANP

Stephanie Sint Nicolaas

Redacteur

stephanie.sintnicolaas@kro-ncrv.nl

maandag 16 maart 2020 Leestijd: 1 min.

Nederland komt vandaag met piepende remmen tot stilstand. Lege straten, lege scholen, lege stations. Iedereen die dat kan werkt thuis om zo de verdere verspreiding van het coronavirus (COVID-19) hopelijk een halt toe te roepen. Maar om ons land in deze crisissituatie draaiende te houden wordt op dit moment een dringend beroep gedaan op mensen die in de zogenaamde ‘vitale sectoren’ werken om vooral door te gaan met hun werk.

Vanzelfsprekend gaat het daarbij om mensen die in de ziekenhuis- en ambulancezorg en op huisartsenposten werken. Want de druk op de zorg is de afgelopen weken continu toegenomen en zal alleen nog maar verder oplopen. Maar óók van bijvoorbeeld vuilnisophalers, politieagenten, brandweer, supermarktmedewerkers en journalisten wordt gevraagd of ze hun werk willen blijven voortzetten. En dan zijn er natuurlijk nog de leraren en de medewerkers in de kinderopvang. Alhoewel de scholen en de kinderopvangcentra voor het grote publiek hun deuren hebben gesloten, blijven zij wél open voor de ouders van kinderen die ook een vitaal beroep uitoefenen.

'Poten in de klei'
Voor al deze mensen breken extra spannende tijden aan waarbij van hen wordt gevraagd om naar werk te blijven komen terwijl ze niet weten wat er op hen afkomt. Zij moeten met hun spreekwoordelijke poten in de klei blijven staan in deze onzekere tijd. Juist naar de ervaringsverhalen van deze mensen zijn wij op zoek. 

Oproep
Hoe is het om door te gaan met werken terwijl het hele land stilvalt? Worden jouw werkzaamheden bijvoorbeeld op een goede manier gecoördineerd door jouw werkgever?

Is het voor jou mogelijk om op een verantwoorde manier je werk te kunnen blijven uitoefenen? En kun je ergens terecht op het moment dat je vragen hebt of onzeker bent? We zijn benieuwd naar ervaringsverhalen van mensen in vitale beroepen.

Ben jij een medewerker in zo’n vitaal beroep, bijvoorbeeld verpleegkundige op een IC of in de ambulance, schoonmaker of medewerker in de kinderopvang? Agent, brandweerman of supermarktmedewerker? En wil je jouw verhaal aan ons kwijt? Neem dan contact op met de redactie van De Monitor via ons tipformulier.

 

 

Lees meer over

Gezondheid en zorg Oproep: gezondheid en zorg

We zoeken nog meer informatie over dit onderwerp. Help ons mee!

173 mensen vinden dit onderwerp interessant voor een uitzending

Dit artikel is geschreven door:

Stephanie Sint Nicolaas Redacteur

Stephanie Sint Nicolaas voltooide na een bachelorstudie geschiedenis een master Journalistiek en Nieuwe Media. Ze werkte voor zowel radio (Radio 1) als voor verschillende journalistieke televisieprogramma's (Knevel en van den Brink, Rondom 10, Debat op 2, Altijd Wat). In haar vrije tijd fotografeert ze graag en net als in haar redactiewerk is het doel om bijzondere verhalen van mensen in beeld te brengen. Voor De Monitor deed ze research, en filmt en monteert ze nu video's voor social media.

Lees verder
@stephsint

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Onze onderzoeksjournalistiek begint met jouw verhaal. In dit dossier richten we ons op tips op het gebied van gezondheid en zorg. Stuit je op een misstand? Dan horen we graag van jou.
Alles over dit onderzoek