Megastallen: kunnen we nog terug naar de tijd van Ot en Sien?

zaterdag 12 november 2016 Leestijd: 1 min.

Cornelis Jetses tekende dit tafereeltje van Ot en Sien. Is dit hoe we onze veehouderij het liefst zouden zien? /

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

zaterdag 12 november 2016 Leestijd: 1 min.

Toegegeven: wij bij De Monitor zijn stadse mensen. En dat merken we als we een stal binnenstappen. Dan schrikken we. Een kippenhok met DUIZENDEN kippen, zijn dit nu scharrelkippen?! Het is dan ook een vraag die ons bezighoudt sinds we ons verdiepen in ons dossier Megastallen: moet het allemaal zo grootschalig en zelfs industrieel, of kunnen we ook toe met veel minder kippen die vrolijk buiten scharrelen?

Als je dan met je romantische ideeën zo’n stal inloopt, helpt het niet als die beesten massaal in je voeten beginnen te pikken, zoals onze presentator Teun van de Keuken overkwam. Hij interviewt Eric Hubers, woordvoerder pluimvee van Land- en Tuinbouworganisatie LTO Nederland, in een scharrelschuur met duizenden rondfladderende kippen.

Framing

Hubers helpt ons snel uit onze droom over de kippetjes op het erf. ‘Mensen leefden vroeger ook in het oerwoud met een knuppel. Alles verandert.’ Volgens hem zijn wij het slachtoffer van ‘framing’. ‘Als kinderen hun eerste boekje krijgen lopen er wat kippen op het erf, maar daar kun je zeker de wereld niet van voeden en ook de Nederlandse bevolking niet.’

Hubers pleit er daarom voor om geen Ot en Sien-tafereeltjes meer af te beelden in kinderboeken, maar kinderen een realistisch beeld van de werkelijkheid mee te geven. En daar mag zijn stal best symbool voor staan.

Morgenavond in De Monitor: het dossier Megastallen. NPO2, om 22:35 uur.

Lees meer over

Natuur en milieu Megastallen
Verkenning Research Opnames Uitzending

51 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Sietze van Loosdregt Samensteller

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Lees verder
@sietze_1

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De intensieve veehouderij staat steeds meer ter discussie. Omwonenden van megastallen maken zich druk om de uitstoot van fijnstof en stank. Wat zijn de gevolgen daarvan voor hun gezondheid? En wat ...
Alles over dit onderzoek