Meeste gemeentes gaan ‘te hoge’ boetes voor uitkeringsfraude niet terugbetalen

vrijdag 15 mei 2015 Leestijd: 1 min.

ekhart /

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

vrijdag 15 mei 2015 Leestijd: 1 min.

Er gaan maar weinig wethouders 'te hoge' boetes die uitkeringsgerechtigden zijn opgelegd terugbetalen. Dat blijkt uit een rondgang langs wethouders van Sociale Zaken die wij samen met Binnenlands Bestuur hebben gedaan. Maar 6 van hen (9%) zijn van plan geld aan uitkeringsgerechtigden terug te storten.

De fraudewet bepaalt sinds 1 januari 2013 dat uitkeringsgerechtigden die een overtreding begaan daarvoor standaard een hoge boete krijgen. Ook als mensen onbewust de regels overtreden. De hoogste bestuursrechter oordeelde echter eind vorig jaar dat er juist onderscheid gemaakt moet worden tussen moedwillige fraudeurs en kleine of onbewuste overtreders.

###Gemeenten wachtten op Asscher Dat betekent concreet dat sociale diensten dat onderscheid nu wél maken. Maar wat te doen met de gevallen die daarvóór al met de maximale boete zijn bestraft? Eerder vertelde wethouder Ekhart van Leeuwarden ons dat hij die boetes gaat terugbetalen, wat minister Asscher ook vindt. Inmiddels is er een brief van de minister en het is helder wat de oude gevallen wat hem betreft krijgen: niets. De minister verzoekt de uitvoeringsorganisaties (sociale diensten, UWV, SVB) om ‘onherroepelijke boetebesluiten nu niet te herzien.’

27 wethouders uit onze peiling zeiden op deze brief te wachten voor ze bepalen wat ze met die oude boetes doen. Maar 6 wethouders gaan dus de te hoge boetes terugbetalen. Van de 66 wethouders zeggen er overigens 17 dat zij die standaard hoge boete überhaupt niet hebben opgelegd, ook al verlangde de wet dat van hen. Zij zeggen altijd maatwerk toegepast te hebben.

Lees meer over

Werk en inkomen Sociale Dienst
Verkenning Research Opnames Uitzending

541 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Sietze van Loosdregt Samensteller

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Lees verder
@sietze_1

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Hoe sociaal is de sociale dienst? Alles wordt gedaan om misbruik te voorkomen en mensen zo snel mogelijk weer aan het werk te helpen. Is dit beleid rechtvaardig? Of zou het alleen moeten gelde...
Alles over dit onderzoek