#meerzorgminderpapier tijdens actiedag verpleegkundigen

vrijdag 17 november 2017 Leestijd: 2 min.

Administratie verpleegkundige / Archief

Niels van Nimwegen

Verslaggever

niels.vannimwegen@kro-ncrv.nl

vrijdag 17 november 2017 Leestijd: 2 min.

Komende maandag voeren verpleegkundigen en verzorgenden actie om aandacht te vragen voor de nijpende werkdruk in de zorg. Onder de noemer ‘Meer zorg, minder papier’, zullen werknemers een dag lang alleen administratie doen die rechtstreeks ten goede komt aan cliënten en patiënten.

Initiatiefnemer Caroline Smeets is één van de wijkverpleegkundigen met wie we de afgelopen maanden veelvuldig contact hebben gehad. Net als veel van haar collega’s in de wijk merkt ze hoe de werkdruk in de afgelopen jaren onhoudbaar is geworden. Dat komt door een combinatie van steeds meer oudere patiënten en ingrijpende hervormingen in de langdurige zorg. “Staken kunnen we niet, omdat we de verantwoordelijkheid hebben voor kwetsbare mensen”, zegt Smeets. “We kunnen ze niet een dag zonder zorg laten zitten, maar het is wel tijd dat we onze stem laten horen. Het kan gewoon niet zo verder.”

Verpleegkundigen doen daarom hun versie van een langzaam-aan-actie. Ze voeren alleen administratie uit die direct ten goede komt aan hun cliënten. Niet langer iedere 5 minuten registreren dat je bij een patiënt bent dus, of de tijd opschrijven dat je overleg voert met collega’s. Ze gaan zich minder bezig houden met zaken die vooral bedoeld zijn om zorgkosten te beheersen, maar weinig te maken hebben met daadwerkelijk zorg verlenen. Smeets: “Een ander pressiemiddel hebben we niet. Maar het gaat niet alleen om administratie. Ook de arbeidsvoorwaarden zijn slecht. We verdienen minder dan leerkrachten, terwijl we wel 24-uurs diensten draaien in een sector met veel te weinig personeel.”

Met de toenemende vergrijzing voorzien Smeets en haar collega’s dat het aantal cliënten de komende jaren alleen zal groeien, terwijl juist veel oudere collega’s het vak zullen verlaten. Ze willen daarom dat de regering werk maakt van een noodplan om overbelaste zorgmedewerkers te ondersteunen. Tijdens de actiedag zal een speciaal belteam van beroepsvereniging V&VN de vragen en ervaringen van verpleegkundigen optekenen, die de dag erna worden aangeboden aan de minister. In het belteam schuiven onder andere inspecteurs van de Inspectie Gezondheidszorg aan en VGZ-bestuurder Ab Klink.

Margriet Bakker (V&VN): ‘Het is begonnen als het initiatief van een wijkverpleegkundige, maar we merkten dat het signaal heel breed werd opgepakt in eigenlijk de hele zorgsector. Van GGZ, tot ziekenhuizen en wijkverpleging, iedereen die last heeft van de personeelstekorten mag meedoen aan deze actie. Er zijn problemen die volgens ons landelijk spelen en die op korte termijn aandacht nodig hebben van de minister.’

Het belteam van V&VN is maandag de hele dag te bereiken op 030-2919050. Onder de noemer #meerzorgminderpapier zullen verpleegkundigen en verzorgenden online aandacht vragen voor de werkdruk in de zorgsector.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Zorg aan huis
Verkenning Research Opnames Uitzending

Zorg aan huis

Uitzending

Ouders van kinderen met een meervoudige handicap maken zich zorgen over corona. Als je kind bij een verkoudheid al op de ic terechtkomt, hoe krijgt het dan de juiste zorg in een overvol ziekenhuis? En hoe hou je zelf 24/7 de intensieve zorg vol?

Deel jouw ervaring 57 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 13 april 2020 om 22:40  NPO2

474 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Niels van Nimwegen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wat merken deze zorgmedewerkers én hun cliënten van de coronacrisis? Ben jij thuiszorgmedewerker en maak je je zorgen hoe je de zorg veilig kan verlenen?
Alles over dit onderzoek