Interview Corona

"Meervoudig beperkte kinderen worden niet zieker van het coronavirus dan van een ander luchtwegvirus"

donderdag 09 april 2020 Leestijd: 3 min.

Kinderarts Károly Illy / De Monitor

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

donderdag 09 april 2020 Leestijd: 3 min.

Meervoudig beperkte kinderen worden niet zieker van het coronavirus dan van een ander luchtwegvirus, zegt Károly Illy van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK). De kinderarts reageert daarmee op de zorgen die er bij veel ouders met een zorgintensief kind zijn. Ook is er volgens hem voor kinderen in coronatijd voldoende capaciteit op de kinder-IC’s.   

Kinderen kunnen wel ziek worden door het coronavirus, legt Illy uit. “Maar dat blijft meestal beperkt tot een verkoudheid, soms hoesten en wat koorts. Het is ook echt heel zelden dat kinderen zo ziek worden dat ze naar het ziekenhuis moeten. En als ze moeten worden opgenomen, dan is dat vaak van korte duur.” Voor kinderen met een meervoudige beperking geldt volgens Illy ook dat het ziekteverloop vaak niet anders is dan bij een ‘normale’ verkoudheid. Wel kunnen kinderen het virus overdragen. “Dus aan alle ouders: niet naar opa en oma als het kindje een klein beetje snotterig is.”

  lees ook: Spannend weekend voor 7-jarige Aeron: “Hij werd vannacht ineens heel erg benauwd” dinsdag 31 maart

Cijfers RIVM

Uit de meest recente cijfers van het RIVM blijkt dat tot nu toe 56 kinderen onder de 20 zijn opgenomen in het ziekenhuis met het coronavirus. 30 kinderen waren jonger dan 5 jaar. Er zijn geen kinderen in Nederland overleden aan het coronavirus. Bron: Epidemiologische situatie COVID-19 in Nederland, 9 april.

Zelfquarantaine

Nu scholen en dagopvang dicht zijn komt veel zorg op de ouders van kwetsbare kinderen zelf neer. In sommige gevallen kiezen ze er – om besmetting met corona te voorkomen – voor om verpleegkundigen en andere hulp buiten de deur te houden. Deze zelfquarantaine is gezien de effecten van het virus op kinderen volgens Illy niet nodig én niet in het belang van de kinderen. “Ik wil dat eigenlijk heel erg ontraden. Er is wellicht een hele kleine groep voor wie dat nodig is, dan hebben we het over kinderen met hele ernstige afweerstoornissen. Die kinderen en hun ouders worden persoonlijk benaderd door hun behandelend kinderarts, maar voor de allergrootste groep is het echt niet aan de orde.” 

Maar het is niet alleen het coronavirus waar ouders van zorg-intensieve kinderen zich zorgen over maken. Want sommige van deze kinderen komen vaak met een ‘gewone’ verkoudheid al in het ziekenhuis of op de intensive care terecht. Nieuwsberichten over ‘zwarte scenario’s’ en een gesloten kinderafdeling in het ziekenhuis Bernhoven maakt dat deze ouders vrezen voor de toekomst. Wat gebeurt er als de ziekenhuizen zo vol liggen met coronapatiënten en er keuzes gemaakt moeten worden? Moeder van de vijfjarige Madelinde, Anke Lutke, vertelt ons eerder in ons onderzoek dat ze hier niet gerust op is.

lees ook: ‘Krijgt mijn dochter plek op de IC? Ze kost de maatschappij veel geld’ maandag 06 april  

Zwarte scenario

Kinderarts Illy snapt de zorg van ouders zoals Anke, maar wil hen vooral ook geruststellen. “We hebben in Nederland zeven kinder-IC’s en die hebben allemaal nog dezelfde capaciteit als vóór de coronacrisis, daar is niets in veranderd. Dus ouders kunnen erop vertrouwen dat als er een reden is voor een opname op een kinder-IC, die opname gewoon kan plaatsvinden. Als een kind vóór deze coronaellende op een intensive care zou komen, dan gaat dat ook nu gewoon gebeuren, ook in dat zwarte scenario.

“We zijn gewoon open”

De kinderarts ziet dat ouders het ziekenhuis in deze tijd ook mijden en roept ouders op dat niet te doen. “Natuurlijk is een deel van het ziekenhuis in de ban van corona, maar we regelen het zo dat ouders en kinderen niet het gevaar lopen om besmet te raken. De kinderafdeling van het ziekenhuis is gewoon open, dus als het nodig is om een kind te zien dan zien wij een kind gewoon. In heel Nederland, Brabant, Groningen, overal.”

Uitzending

Voor ouders van kinderen met een meervoudige beperking zijn het zware tijden. Door het sluiten van de dagopvang en de vrees voor besmetting met het coronavirus komt steeds meer op hun schouders terecht. Voor De Monitor-uitzending van maandag 13 april (NPO2, 22:15 uur) houden drie gezinnen van zorg-intensieve kinderen een dagboek bij in deze coronatijd. Hoe komen zij dit door? Hoe regelen ze de zorg? En waar lopen ze tegenaan? 

Lees meer over

Gezondheid en zorg Zorg aan huis
Verkenning Research Opnames Uitzending

Zorg aan huis

Uitzending

Ouders van kinderen met een meervoudige handicap maken zich zorgen over corona. Als je kind bij een verkoudheid al op de ic terechtkomt, hoe krijgt het dan de juiste zorg in een overvol ziekenhuis? En hoe hou je zelf 24/7 de intensieve zorg vol?

Deel jouw ervaring 57 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 13 april 2020 om 22:40  NPO2

475 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wat merken deze zorgmedewerkers én hun cliënten van de coronacrisis? Ben jij thuiszorgmedewerker en maak je je zorgen hoe je de zorg veilig kan verlenen?
Alles over dit onderzoek