Meer tips over afkopingen en belangenverstrengelingen na onze uitzending

maandag 16 november 2015 Leestijd: 2 min.

6windmolens_0 /

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

maandag 16 november 2015 Leestijd: 2 min.

Onze uitzending over hoe Eneco tegenstanders van windmolens in Brabant afkoopt, levert weer een hoop reacties op. Hoewel Eneco in de uitzending stelt dat zij dit niet langer doet, herkennen sommigen het van het windmolenpark in hun eigen woonplaats. Op Twitter vielen vooral de anti-Eneco tweets op.

In de aflevering over ons dossier Inspraak: burger versus overheid lieten we zien hoe Eneco een windturbinepark aanlegt door onder meer tegenstanders af te kopen. Daarbij zijn geheimhoudingsclausules getekend. Eneco zegt in onze uitzending dat nu niet meer te doen omdat dit het draagvlak voor windenergie ondergraaft en omdat het niet transparant is. Toch overheerste op twitter de kritiek.

Maar niet iedereen slaat steil achterover. Deze advocaat lijkt het niet zo’n probleem te vinden.

Als het aan de orde van de dag is, willen wij daar natuurlijk meer van weten. We zijn benieuwd of deze advocaat niet ook vindt dat dit een premie op tegenwerken is. En dat het leidt tot scheve gezichten en mogelijk grote onrust in een gemeenschap. Wat in dat geval niet helpt zijn geheimhoudingsclausules. Een andere tipgever mailt dat die nog steeds bestaan en dat daar van alles en nog wat mis mee is. Die persoon gaan we natuurlijk even terug mailen.

Andere tips

Verder tippen jullie ons over van alles en nog wat. Een greep:

  • Iemand beweert een afkoopsom te hebben ontvangen van Delta LLoyd, moest een geheimhoudingsclausule ondertekenen, en wil daar wat over zeggen. Dat kan omdat minister Dijsselbloem zeer onlangs de verzekeraar heeft gedwongen om een schending van de clausule niet langer te vervolgen.
  • Een man is bezorgd of de schadeloosstellingen bij de HSL wel goed zijn verlopen.
  • Een klacht over een zendmast die zonder overleg bij een woonwijk zou zijn gebouwd.
  • Een windmolenklacht uit de Wieringermeer: Als je een grondpositie hebt zit je goed, en verder ben je aan de windgoden overgeleverd.
  • Een verhaal over een giga zandwinning in Winssen die eindigt in een klacht over de Raad van State:

‘Jouw argumenten worden niet van tafel geveegd, maar veel van jouw argumenten hebben simpelweg nooit op tafel gelegen: oor/oog in oor/oog uit. Democratie in NL hangt van onderwerp af! Raad van State als vangnet van onze democratie dekt de betrokken overheden!’

Machtsmisbruik

Tenslotte waren er zoals altijd telefoontjes. Eentje gaat over machtsmisbruik van een gemeente die schimmige deals zou maken met een projectontwikkelaar. Een ander meldt problemen van bewoners die dicht bij een industriegebied wonen, maar geen invloed kunnen uitoefenen op de leefbaarheid. Niet alleen omdat het industieterrein in een andere gemeente ligt, maar ook omdat de wetgeving geen soelaas biedt.

De komende dagen zullen we nog meer binnenkrijgen en gaan we bepalen met welke verhalen we door gaan. Heeft u nog tips over belangenverstrengeling, afkopen of geheimhoudingsclausules, meldt het ons: demonitor@kro-ncrv.nl.

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Inspraak
Verkenning Research Opnames Uitzending

68 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Bij grote bouwprojecten van de overheid is er vrijwel altijd onvrede bij omwonenden. Hoeveel invloed en inspraak hebben zij bij de bouwplannen wanneer er een weg of een windmolen in hun achtertuin ...
Alles over dit onderzoek