Meer innovatie in de orthodontie

dinsdag 07 april 2015 Leestijd: 1 min.

invisalign beugel /

Stephanie Sint Nicolaas

Redacteur

stephanie.sintnicolaas@kro-ncrv.nl

dinsdag 07 april 2015 Leestijd: 1 min.

Vorige week schreven we al over de 'beugelchip' die de therapietrouw van beugeldragers meet. Maar er zijn nog meer innovaties in de wereld van beugels en brackets:

Zelf-ligerende brackets

De modernere en duurdere variant van de slotjesbeugel met elastiekjes. De beugeldraad wordt vastgeklikt in het slotje zelf. De beugel is daardoor minder zichtbaar dan wanneer er met elastiekjes wordt gewerkt. Volgens de Vereniging van Orthodontisten zijn zelf-ligerende brackets makkelijker schoon te houden en hoeven patiënten minder vaak terug te komen voor controles. Maar volgens emeritus-hoogleraar Orthodontie Anne Marie Kuipers Jagtman is er geen enkel wetenschappelijk bewijs dat zelf-ligerende brackets tot betere en snellere beugelbehandelingen leiden. ‘Er zijn nu zo’n 35 clinical trials gedaan, waaruit is gebleken dat geen enkele claim over deze brackets kan worden waargemaakt, terwijl het een duurdere techniek is. Dat is tragisch. Zelfs de NZa heeft er ondertussen een tarief voor toegestaan. Er zou veel beter naar wetenschappelijk bewijs moeten worden gekeken voordat nieuwe apparatuur in de markt wordt gezet.’ Meer hierover in het hele interview met hoogleraar Kuipers Jagtman.

Doorzichtige beugels

Een doorzichtig hoesje dat je over je gebit schuift, en bijna niet te zien is. Claim van één van de producenten van dit type beugels: vaste beugels kunnen er niet aan tippen. Elke week doe je een nieuw setje in om de tanden in de juiste positie te krijgen. Dit type beugels wordt veel gebruikt door mensen met kleine afwijkingen in de stand van de tanden.

Kortom: Nieuwe technieken te over. Maar krijgen we er rechtere tanden door en worden de behandelingen er echt beter van? Of is het vooral duurder?

Lees meer over

Gezondheid en zorg Orthodontie
Verkenning Research Opnames Uitzending

45 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Stephanie Sint Nicolaas Redacteur

Stephanie Sint Nicolaas voltooide na een bachelorstudie geschiedenis een master Journalistiek en Nieuwe Media. Ze werkte voor zowel radio (Radio 1) als voor verschillende journalistieke televisieprogramma's (Knevel en van den Brink, Rondom 10, Debat op 2, Altijd Wat). In haar vrije tijd fotografeert ze graag en net als in haar redactiewerk is het doel om bijzondere verhalen van mensen in beeld te brengen. Voor De Monitor deed ze research, en filmt en monteert ze nu video's voor social media.

Lees verder
@stephsint

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Een mond vol rechte tanden is tegenwoordig de norm. Maar wat kost een beugel eigenlijk? Ondanks een flinke tariefkorting voor orthodontisten stijgen de kosten per beugel. Hoe kan dat?
Alles over dit onderzoek