Meer dan de helft van de kinderen wil liever niet naar de wc op school

vrijdag 22 februari 2019 Leestijd: 2 min.

Peuter gaat naar wc op school / ANP

Huub Floor

Verslaggever

huub.floor@kro-ncrv.nl

vrijdag 22 februari 2019 Leestijd: 2 min.

Uit een enquête onder ouders, docenten en leerlingen blijkt dat ruim 50 procent van de kinderen op de basisschool en in het voortgezet onderwijs liever niet naar de wc gaat op school. Belangrijkste reden: het stinkt en het is vies. Maar hoe erg is het werkelijk gesteld met de schoonmaak en het onderhoud van scholen? 

Wij willen graag onderzoek doen naar deze vraag. Werk jij op een school, ga je naar school of heb je kinderen die naar school gaan en maak jij je zorgen? Deel dan hier jouw verhaal (anoniem) met ons.

Vieze scholen 

Een vieze lucht en vieze toiletbrillen zijn de belangrijkste reden voor kinderen om hun behoefte op te houden tot ze weer thuis zijn. Dat bleek vorig jaar uit een onderzoek van onderzoeksbureau Kantor Public (voorheen TNS Nipo). Het is niet de eerste keer dat dit probleem wordt gemeld. Uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau uit 2012 bleek ook al dat er veel is aan te merken op de hygiëne in scholen.

En niet alleen mensen van buiten zien een probleem. De scholen gaven zelf, in een recent onderzoek uit 2017 van het Ministerie Van Onderwijs, ook aan ontevreden te zijn over het zogenaamde ‘binnenmilieu’ van schoolgebouwen. Dat is kortgezegd de toestand van de school binnen de muren van het gebouw. Uit een inspectie van de scholen blijkt bijvoorbeeld dat er nog maar weinig gebruikt wordt gemaakt van speciale tegels die de hygiëne op het toilet aanzienlijk kunnen verbeteren.

Om die verbeteringen door te voeren moet er vaak ingrijpend verbouwd worden. En de renovatie van schoolgebouwen is een kostbare zaak. Zo stelt een schoolmedewerker in het onderzoek: ‘Ik weet dat er plannen zijn voor renovatie van het gebouw. Ik hoop dat daar voldoende budget voor vrijkomt, gezien het feit dat het gebouw gedateerd is, sanitair en wc’s onhygiënisch zijn en er regelmatig reparaties moeten plaatsvinden.’

Vette spaarpot scholen 

Jaarlijks krijgen scholen geld van de overheid voor de schoonmaak en het onderhoud van hun gebouwen. De afgelopen jaren is het bedrag dat scholen hiervoor krijgen ongeveer gelijk gebleven. Je zou denken: als het zo slecht is gesteld met de hygiëne en het onderhoud, dan kan de overheid toch meer geld overmaken naar de scholen?

Maar zo simpel is het niet. Uit de ‘Financiële staat van het Onderwijs’ van de Inspectie voor het Onderwijs (een overzicht van hoe de scholen er financieel voorstaan) blijkt dat scholen ieder jaar minder geld uitgeven en meer geld krijgen dan ze zelf hebben begroot. Hierdoor blijft er aan het eind van het jaar geld over. Desondanks stellen onderwijsinstellingen toch dat er een tekort is. De vraag is of dat komt omdat ze teveel geld op de bank zetten, of omdat ze echt structureel te weinig krijgen.

Voor de kinderen en ouders die meededen aan de enquête maakt dat niet zoveel uit. Bijna de helft van de ouders ziet kinderen thuiskomen zonder dat die naar het toilet zijn geweest op school. En een deel van de ouders denkt zelfs dat de ziekmeldingen onder kinderen zal afnemen, als het toilet schoner wordt. 

Wij willen weten of de scholen daadwerkelijk slecht onderhouden en vies zijn. En als dat zo is, waarom hebben scholen dan geld op de bank , terwijl ze zelf zeggen dat hun school niet goed is onderhouden? Kun jij ons hierbij helpen? Deel dan anoniem jouw verhaal.

Lees meer over

Jeugd en onderwijs Onderwijs
Verkenning Research Opnames Uitzending

Onderwijs

Research

Wij volgen scholen, gemeenten en ouders in hoe zij omgaan met de sluiting van de scholen door het corona-virus.

Deel jouw ervaring 163 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 01 juni 22:15u, NPO2

2068 tips

ontvangen

54 experts gesproken

Docenten, schoolbestuurders, ambtenaren en ouders van kinderen die tegen problemen oplopen met het thuisonderwijs.

Dit artikel is geschreven door:

Huub Floor Verslaggever

Huub Floor is een dertiger met een ziel van een doorgewinterde onderzoeksjournalist. Met flair, uitdagend en soms tot op het randje maakt hij verhalen. Maar niet voordat onomstotelijk vast staat dat wat hij onderzoekt ook klopt. Daarom schuwt hij het ook niet om dikke stapels documenten door te spitten waarbij hij snel tot de kern komt. Een lekker verhaal is leuk, maar het moet wel kloppen.

Lees verder
@huubfloor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Steeds meer kinderen met fysieke- of psychische problemen, zoals autisme en hoogbegaafdheid, krijgen een vrijstelling van de leerplicht. Dat betekent als kinderen niet leerbaar zijn. Maar het schij...
Alles over dit onderzoek