Medische missers voorkomen

dinsdag 04 november 2014 Leestijd: 1 min.

Ben Tiggelaar - Medische Missers /

Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

dinsdag 04 november 2014 Leestijd: 1 min.

OPINIE | Recentelijk sprak ik een expert op het gebied van medische missers. Hij was ervan overtuigd dat een misser vaak al ontstaat in de eerste minuten van het eerste gesprek. Doordat veel artsen slechte luisteraars zijn. En volgens hem zijn managers net zo erg.

Het is een klassiek onderzoek van Howard Beckman en Richard Frankel. Dertig jaar geleden observeerden de twee hoe artsen luisteren naar hun patiënten. De korte samenvatting: slecht. 77 procent van de patiënten kreeg niet de kans zijn openingsverhaal af te maken. Gemiddeld werden deze mensen na achttien seconden onderbroken. Het is een cijfer dat sindsdien regelmatig terugkeert in de media.

In vervolgonderzoek werd vijftien jaar later een gemiddelde luistertijd van 23 seconden genoteerd. Daarna stuurde de arts bij in het verhaal van de patiënt. Later Zwitsers onderzoek liet zien dat een patiënt die niet wordt onderbroken, gemiddeld iets langer dan anderhalve minuut nodig heeft om zijn verhaal te doen. Artsen die patiënten in dit onderzoek verplicht lieten uitspreken, meldden trouwens unaniem dat zij de verstrekte informatie belangrijk vonden. Lees verder...

Bron: NRC Column van Ben Tiggelaar

Lees meer over

Gezondheid en zorg Foute Dokters
Verkenning Research Opnames Uitzending

227 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Hoe kan het dat zorgverleners zonder BIG-registratie of met een beroepsverbod in het buitenland wél in Nederland aan de slag zijn? De Monitor over foute dokters en een falend BIG-register.
Alles over dit onderzoek