Oproep Gedumpt afval

Medewerker vuilnisophaaldienst: “Varkens zijn het” (en daarmee bedoelt hij ‘ons’ bewoners)

dinsdag 28 april 2020 Leestijd: 2 min.

Vuilnisophaaldienst in Amsterdam / foto: De Monitor

Marjolein Schut

Redacteur

marjolein.schut@kro-ncrv.nl

dinsdag 28 april 2020 Leestijd: 2 min.

“Varkens…” Daar is geen woord Spaans bij. Kartonnen verpakkingen, een uitgevallen kerstboom, een kast, een tuinbank, een kunststof kist voor op het balkon, een half gedemonteerde scooter en een enorme berg tuinafval. De oogst van afgelopen weekend, gedumpt naast de ondergrondse vuilniscontainers aan de overkant van mijn straat. Dat deze vuilnisophaler “als het zo moet geen zin meer” in zijn werk heeft, begrijp ik maar al te goed.

Willen we massaal van ons afval af door de coronacrisis? Tijd zat immers om de zolder uit te mesten en tuin of balkon aan te pakken. In de Amsterdamse Dapperbuurt is huisraad op straat, verpakkingen en tuinafval naast de afvalbakken geen onbekend tafereel. Ook zelf maak ik me weleens schuldig aan het neerzetten van rommel die niet in de containers past. Al zijn de waarschuwingen op de ondergrondse containers heel duidelijk: “Bied grofvuil aan op de juiste plek en tijd”, een boodschap die je niet kan ontgaan, met een verwijzing naar de gemeentelijke website.  

Ondergrondse container

“Asociaal gedrag”

Is de rotzooi op straat nu erger door de coronacrisis? Of lijkt dat maar zo? Het antwoord komt van Gerard Wiggers van Reinigingsbedrijf Midden Nederland (RMN). We bellen hem voor ons onderzoek naar De Plasticplaag over de afvalinzameling in tijden van corona. “Dat is niet alleen in Amsterdam zo, dat is in heel Nederland zo”, vertelt hij.

In veel gemeenten kunnen mensen hun afval naar de milieustraat brengen of een afspraak maken om het grofvuil op te komen halen. Maar bij de milieustraat moeten mensen door de coronamaatregelen wat langer wachten dan normaal, en “daar heeft niet iedereen het geduld voor”. Ook niet om te wachten tot de gemeente het ophaalt. De spullen belanden daarom vaak naast ondergrondse containers. “Asociaal gedrag!”, vindt Wiggers. “We hebben het over de veiligheid in verband met corona. Dat is een ziekte! Dan nemen we aan de ene kant maatregelen om niet ziek te worden en dan laten we aan de andere kant ratten hun gang gaan.”

Afvalberg rondom ondergrondse containers in de Dapperbuurt

Afvalberg rondom ondergrondse containers in de Dapperbuurt

Oproep: Herken je dit soort beelden? Zijn er ook afvalbergen in jouw straat of buurt en wil je je ervaringen (en foto’s) delen? Tip ons hier!

Rechtstreeks naar de verbrander

Volgens Wiggers zetten mensen ook hun afval naast de container als die nog lang niet vol zit. “Negen van de tien keer is dat niet zo. Als er één zak naast staat, denkt iedereen: oh, hij is vol, dan zet ik mijn zak er ook naast! Daar kan ik niet bij. Dat deed je voor de coronacrisis ook niet, waarom doe je dat dan nu wel?”

Wiggers hekelt het dumpen van afval ook om andere redenen. “We zijn bezig met afval scheiden en met hergebruik en we willen alle materialen weer opnieuw in de productiemaatschappij brengen. We gooien het nu allemaal op een bult, die eigenlijk rechtsreeks naar de verbrander gaat. Dan zijn we raar bezig.”

  lees ook: Dit betekent corona voor ons plastic afval: “Ramvolle kliko’s, maar niemand die het wil recyclen” vrijdag 17 april

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van ons onderzoek? Abonneer je dan hier op onze nieuwsbrief.

Lees meer over

Natuur en milieu De Plasticplaag
Verkenning Research Opnames Uitzending

De Plasticplaag

Uitzending

Duizenden zakken gerecyclede plastic snippers liggen te wachten in de polder. Waarom willen fabrikanten ze niet hebben? En doet de staatssecretaris eraan? Zij wil toch naar economie waarin alle plastics opnieuw gebruikt worden? Kijk maandag 8 juni naar onze uitzending!

Deel jouw ervaring 70 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 08 juni 2020 om 22:20  NPO2

401 tips

ontvangen

Natuur en milieu / De Plasticplaag

Oproep: deel jouw verhaal

Heb je ervaringen met ophopend afval in jouw buurt of met vuilnis dat gedumpt is in de natuur? Wil je je ervaringen (en je foto’s) delen en bijdragen aan ons onderzoek? Tip ons!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Marjolein Schut Redacteur

Scherpzinnig researcher, wars van een-dimensionale verhalen. Ervaren in actualiteiten (Nieuwsuur), talkshows (oa Pauw & Witteman) en buitenland-series. Startpunt zijn persoonlijke verhalen, om vervolgens uit te zoomen en daar een scherp analyserend, journalistiek verhaal van te maken. Open blik, vind het belangrijk om een verhaal van verschillende kanten te bekijken en te ontleden. Elk onderwerp – ook ver weg van de Randstad - heeft voor mij potentie.

Lees verder
@schut_marjolein

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Plastics zijn in één woord fantastisch. We gebruiken ze voor onmisbare producten als brillen, babyflessen en injectienaalden. Ook gebruiken we ze voor ons luxe leven...
Alles over dit onderzoek