Marechaussee heeft toegang tot minstens 3.299 camera’s

woensdag 18 juli 2018 Leestijd: 2 min.

De monitorkamer op Schiphol. / ANP

Jerry Vermanen

Datajournalist

jerry.vermanen@kro-ncrv.nl

woensdag 18 juli 2018 Leestijd: 2 min.

De Koninklijke Marechaussee bewaakt onze grenzen en andere ‘plekken van strategisch belang’, zoals ze het zelf omschrijven. Daarbij hebben ze toegang tot minstens 3.299 camera’s, die op verschillende plekken in binnen- en buitenland zijn geplaatst.

Dat blijkt uit informatie die De Monitor heeft ontvangen na een verzoek via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) bij het Ministerie van Defensie. Voor ons onderzoek naar cameratoezicht kregen wij een brief terug van drie pagina’s waarin de verschillende locaties en de aantallen camera’s staan beschreven.

Eerder kregen we te horen dat de politie de beelden van bijna 200.000 camera’s kan opvragen via Camera In Beeld (CIB). Deze camera’s zijn door particulieren aangemeld, en de beelden kunnen alleen na een verzoek worden opgevraagd.

De Koninklijke Marechaussee (KMar) heeft in een aantal gevallen direct toegang tot camera’s. De beelden worden in zo’n geval live uitgekeken, of kunnen zonder bevel worden opgevraagd. Stel dat er een misdrijf plaatsvindt waar de KMar op moet ingrijpen, dan kunnen ze via deze camera’s direct kijken wat er aan de hand is. In andere gevallen moeten zij de beelden bij een andere partij opvragen.

Hieronder vind je een overzicht waar deze camera’s hangen.

Koninklijk huis: Bij paleizen Drakensteyn, het Loo en het Oude Loo hangen camera’s in eigendom van de KMar. Op andere locaties, zoals de Horsten, Noordeinde en Huis ten Bosch hangen camera’s in beheer van het Rijksvastgoedbedrijf. De KMar heeft dan wel toegang tot die beelden. De exacte aantallen en locaties van deze camera’s mogen vanwege de veiligheid van de staat niet openbaar worden gemaakt.

Schiphol: De camera’s op Schiphol zijn eigendom van de luchthaven. Alle partijen die betrokken zijn bij de beveiliging op Schiphol werken met een gezamenlijk camerasysteem, genaamd Gemeenschappelijke Meldkamer Infrastructuur (GMI). ‘Elke partij kan, afhankelijk van de autorisatie, camerabeelden van de toegewezen gebieden in de eigen meldkamer bekijken en verwerken voor de eigen specifieke doeleinden,’ verklaart Defensie. Vanwege veiligheidsredenen wil Schiphol geen informatie geven over aantallen en locaties van camera’s.

Eindhoven Airport: Op deze luchthaven hangen 151 camera’s in eigendom van de KMar. Deze zijn verspreid over de publieke ruimten, met name in de terminal, de 1e verdieping en het luchthaventerrein.

Groningen Airport Eelde: Deze camera’s zijn in eigendom van de Havendienst. Over aantallen wordt niets bekendgemaakt, maar zij hangen voornamelijk op de toegang naar de parkeerplaats, de parkeerplaats zelf, de hal en de aankomsthal. Als de KMar deze beelden wil gebruiken moeten deze gevorderd worden.

Rotterdam The Hague Airport: De luchthaven heeft een particuliere organisatie in dienst voor het beheer van de camera’s. Ook hier is niet bekend hoeveel camera’s daar hangen, en wat de locaties zijn. Ook in dit geval moeten beelden door de KMar worden gevorderd.

@MIGO-BORAS: Dit systeem wordt ingezet om illegaal verblijf, mensensmokkel, en document- en identiteitsfraude te bestrijden. Deze camera’s hangen bij de vijftien grootste grensovergangen: A4 Hoogerheide, A16 Breda, A67 Bladel, A76 Stein, A2 Eijsden, A76 Heerlen, A74 Tegelen, N280 Roermond, A67 Venlo, A77 Bergen, A12 Zevenaar, N35 Enschede, A1 Losser, A37 Emmen en A7 Reiderland. Daarnaast zijn er nog zes mobiele camera’s, waarvan de inzet en inzetlocaties variëren.

ANPR: Dit systeem (Automatic Number Plate Recognition) scant nummerborden van voertuigen op strafbare feiten. De Marechaussee heeft toegang tot de ANPR-camera’s, maar het beheer daarvan is in handen bij de Nationale Politie. De KMar heeft geen overzicht van het totaal aantal ANPR-camera’s, maar volgens Defensie gebruiken ze zo’n 125 camera’s in het grensgebied.

Curaçao: Een tweetal camera’s die op de openbare weg gericht staan.

Gemeentelijke Meldkamer Infrastructuur: circa 3.000 camera’s aangesloten. Voor het merendeel niet in beheer van de KMar, maar zij kunnen wel worden geraadpleegd.

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Cameratoezicht
Verkenning Research Opnames Uitzending

40 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Veiligheid en handhaving / Cameratoezicht

Oproep

Wij zijn benieuwd naar jouw ervaringen met cameratoezicht. Ben je ooit onterecht beschuldigd van een misdrijf op basis van camerabeelden? Wij horen graag jouw verhaal.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Jerry Vermanen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Het is de normaalste zaak van de wereld dat je door camera’s in beeld wordt gebracht. Maar levert dat alleen maar successen op, of kun je ook onterecht in de problemen komen door camerabeelde...
Alles over dit onderzoek