Oproep Coronacrisis

Mantelzorgers in het nauw door coronavirus: lukt het jou om nog zorg te bieden?

woensdag 18 maart 2020 Leestijd: 1 min.

Mantelzorgers in het nauw door coronavirus: lukt het jou om nog zorg te bieden? / Getty Images

Silvia Geurts

Redacteur

silvia.geurts@kro-ncrv.nl

woensdag 18 maart 2020 Leestijd: 1 min.

Het is logisch en noodzakelijk advies van het kabinet en het RIVM: beperk het bezoek aan ouderen en personen met een verminderde weerstand. Woorden met grote gevolgen. Ouderen in verpleeghuizen mogen nauwelijks nog bezoek ontvangen en op sommige plekken valt de deur zelfs volledig in het slot. Bingo’s worden afgelast, buitenruimte beperkt tot het balkon en eten mag alleen nog op de eigen kamer. Allemaal om het coronavirus (COVID-19) zover mogelijk uit de buurt te houden. 

Mantelzorgers staan hierdoor voor een duivels dilemma: blijf ik zorg leveren zoals gewoonlijk of probeer ik zoveel mogelijk afstand te houden van mijn bejaarde vader, ernstig zieke geliefde of dementerende moeder om eventuele besmetting te voorkomen? 

Onmogelijke opgave

Voor mantelzorgers van thuiswonende kwetsbare personen is het beperken van contact helemaal een onmogelijke opgave. Net als officiële zorgverleners kunnen zij hun werk niet zomaar laten vallen bij lichte klachten als een verkoudheid, hoesten of minimale koorts. Vallen zij weg, dan blijft er vaak niemand over om de boodschappen te doen, medicijnen te controleren of te helpen bij persoonlijke verzorging.

Daar komt nog bij dat mantelzorgers juist nu extra hard nodig zijn. Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge stelt het moment waarop er van thuiszorg geen sprake meer kan zijn “zo lang mogelijk uit”. Er vallen nog geen gaten in de roosters, maar volgens de minister is het goed om alvast “met mantelzorgers te kijken hoe we de taken kunnen verdelen zodra het aan de krappe kant wordt”.

Oproep

Hoe is het om mantelzorger te zijn in deze onzekere tijden? Lukt het jou om dezelfde zorg te blijven bieden in tijden van corona? En welke maatregelen neem je om jezelf en je naaste te beschermen?

Is het voor jou onmogelijk om mantelzorg te blijven verlenen, bijvoorbeeld door restricties van het verzorgingstehuis? Wij zijn op zoek naar ervaringsverhalen van mantelzorgers die in de knel komen door het coronavirus.

Ben jij een mantelzorger en wil je jouw verhaal aan ons kwijt? Neem dan contact op met de redactie van De Monitor via ons tipformulier.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Oproep: gezondheid en zorg

We zoeken nog meer informatie over dit onderwerp. Help ons mee!

270 mensen vinden dit onderwerp interessant voor een uitzending

Gezondheid en zorg / Oproep: gezondheid en zorg

Ben jij een mantelzorger en wil je jouw verhaal aan ons kwijt?

Lukt het jou om dezelfde zorg te blijven bieden in tijden van corona? Welke maatregelen neem je om jezelf en je naaste te beschermen? Of is het voor jou onmogelijk om mantelzorg te blijven verlenen, bijvoorbeeld door restricties van het verzorgingstehuis? Laat het ons weten!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Silvia Geurts Redacteur
Silvia Geurts is een fanatieke researcher met oog voor kleine verhalen met grote gevolgen. Als verdwaalde Limburger in de Randstad zoekt ze verhalen die tot ver buiten de A10 reiken. Als onderdeel van haar master journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam werkte ze bij De Monitor mee aan een uitzending over Verzakte Huizen, met een focus op het aardbevingsgebied Groningen, en een uitzending over zwerfplastic. Daarna kwam ze terug als redacteur en startte ze o.a. een onderzoek naar de krimpende sociale huurvoorraad van Rotterdam.
Lees verder
@silviageurts

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Onze onderzoeksjournalistiek begint met jouw verhaal. In dit dossier richten we ons op tips op het gebied van gezondheid en zorg. Stuit je op een misstand? Dan horen we graag van jou.
Alles over dit onderzoek