Mantelzorger: ‘Dagbesteding is bijna vier keer zo duur, dat vind ik buitenproportioneel’

vrijdag 22 januari 2016 Leestijd: 2 min.

Handen dagbesteding /

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

vrijdag 22 januari 2016 Leestijd: 2 min.

Na de uitzending over de onafhankelijkheid van het keukentafelgesprek krijgen we veel reacties van zorgmedewerkers, zorgvragers en mantelzorgers. Ook de 73-jarige Herman Peek neemt contact met ons op. Hij vraagt zich af hoe het kan dat de dagbesteding van zijn vrouw met ingang van dit jaar zoveel duurder wordt. In plaats van 227,20 euro moet hij nu ineens 858,40 euro per 4 weken gaan betalen.

‘Het is een onredelijk en buiten proportioneel bedrag. Ik vind het onbegrijpelijk voor een product dat niet is veranderd,’ aldus Peek. ‘Nee, zelfs misschien wel verslechterd is, want er is het laatste jaar minder begeleiding op de groep,’ aldus Peek. Zijn vrouw werd een aantal jaar geleden opgenomen met bipolaire stoornissen op een afdeling ouderenpsychologie. Na die opname is besloten om haar niet onder te brengen in een verpleeghuis. Er werd gekozen voor 4 dagdelen dagbesteding per week en regelmatige bezoeken van een psychiatrisch verpleegkundige.

Volgens Peek een positieve behandeling, want de situatie is min of meer stabiel. De rest van de zorg neemt Peek op zich, als mantelzorger. Door de stijgende kosten overweegt het echtpaar nu wel minder gebruik te gaan maken van de dagbesteding. ‘Ik zei tegen mijn vrouw, misschien moet je maar een dagje minder gaan, maar dat wil ze niet. En dat snap ik heel goed. Het is voor haar gezondheid van belang en bovendien zit ze anders alle dagen aan huis gekluisterd.’

En niet alleen voor zijn vrouw is de dagbesteding belangrijk, onze tipgever ervaart het als momenten die hem even tijd voor zichzelf geven. ‘Het zijn uren dat ik even niet aan het zorgen ben, die zijn belangrijk voor mij om het ook vol te houden.’ Waar ligt het aan dat Herman Peek zo veel meer moet gaan betalen voor de dagbesteding van zijn vrouw? En krijgen meer mensen met dit soort verhogingen te maken?

Sinds de overheveling van de zorg naar de gemeente verandert er veel. Ook in de kosten die cliënten zelf moeten dragen voor de dagbesteding. Vorig jaar gold nog een overgangsregeling waarbij cliënten het oude tarief betaalden; iedereen betaalde hetzelfde bedrag van 14,20 euro per dagdeel. In het nieuwe systeem verschilt de kostprijs per gemeente en wordt de kostprijs in de eigen bijdrage doorberekend. Afhankelijk van gemeente, inkomen en spaargeld kunnen de rekeningen voor dagbesteding dus enorm oplopen.

Wat Peek het meeste stoort is dat zowel de gemeente als de zorginstelling hem niet kunnen uitleggen waar de extreme verhoging van de kostprijs vandaan komt. ‘Ik vind het niet erg dat ik iets meer moet betalen dan iemand met een lager inkomen, maar ik vind dat ik recht heb op een doorzichtige specificatie van de kostprijs, met een verklaring van deze enorme verhoging. Het gaat hier toch ook over overheidsgeld? En wie bepaalt die prijs? De gemeente of de zorginstelling?’

Oproep

We zijn benieuwd naar jouw ervaringen met de dagbesteding. Zijn in jouw gemeente de kosten ook gestegen? En overweeg je wellicht de dagbesteding stop te zetten vanwege deze kosten? Wat betekent dit voor cliënten en mantelzorgers? Of werk je in de dagbesteding en merk je dat het aantal aanmeldingen terugloopt? Tips en ervaringen zijn welkom! Mail ons op tip insturen.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Mantelzorg
Verkenning Research Opnames Uitzending

Mantelzorg

Research

Deel jouw ervaring 55 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 05 juni 22:35u, NPO2

251 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Zorg rondom ouderen thuis wordt zoveel mogelijk afgeschaald om de kans op besmetting met het coronavirus te voorkomen en capaciteit vrij te maken voor noodzakelijke zorg. Wat zijn de gevolgen?
Alles over dit onderzoek