Makelaar over woningmarkt: ‘Het is volslagen het Wilde Westen geworden’

vrijdag 12 augustus 2016 Leestijd: 2 min.

Fotocredit: ANP /

Judith Meulendijks

Redacteur

judith.meulendijks@kro-ncrv.nl

vrijdag 12 augustus 2016 Leestijd: 2 min.

‘Er worden flinke prijzen betaald voor huizen die er te weinig zijn.’ We spreken een makelaar die meteen een belangrijke oorzaak noemt voor de oververhitting op de huizenmarkt in sommige delen van Nederland: er is weinig aanbod en heel veel vraag. ‘De woningmarkt is volslagen het Wilde Westen geworden.’ Een andere makelaar zegt: ‘Door de oververhitting droogt het aanbod op en nemen excessen toe. Biedingen van tienduizenden euro’s boven de vraagprijs komen regelmatig voor. Een zorgelijke situatie.’

We starten een onderzoek naar de woningmarkt. Is er weer een nieuwe zeepbel aan het ontstaan zoals die eerder bestond voor 2008? Welke factoren bepalen dat de huizenprijzen op dit moment zo worden opgedreven? En tot welke excessen leidt dit?

Kopen zonder voorbehoud

Een tipgever meldt ons dat hij door de enorme belangstelling voor een huis onder druk gezet werd door de verkopende partij. ‘Vooraf was de voorwaarde dat er een bouwkundige keuring gedaan zou worden geen probleem. Toen het bod geaccepteerd was, werd er ineens wel een probleem van gemaakt. Wij zijn daar niet meer akkoord gegaan, maar blijkbaar waren er anderen die dat geen probleem vonden’, vertelt de huizenzoeker.

Een huis kopen, zonder dat je een bouwkundige keuring mag laten doen. Komt dat vaker voor? Hoe verstandig is dat? En tegen welke problemen loop je dan later aan? Want als er een fundering rot is of een houtworm enorme schade aan jouw nieuwe woning aanricht, heb je geen poot om op te staan.

Taxeren onafhankelijk?

Een ander voorbeeld. De vader van een redactielid heeft net een nieuw huis gekocht en hij loopt daarbij tegen iets opvallends aan. ‘De taxateur heeft mijn huis op papier lager getaxeerd dan hij werkelijk als waarde heeft vastgesteld. Ik heb mijn huis voor 325.000 euro gekocht. Ik wist na het doen van wat huiswerk dat het een mooie prijs was,’ aldus de nieuwbakken huiseigenaar. ‘Toen het huis getaxeerd werd voor de hypotheek, kwam de taxateur tot een waarde van 332.500 euro. Toch is dat bedrag niet zo in het taxatierapport gezet. Om moeilijke vragen van de hypotheekverstrekker te voorkomen heeft de taxateur er maar 325.000 euro van gemaakt.’

Waarom heeft de taxateur niet de werkelijke waarde op papier gezet, terwijl dat toch zijn taak is? Wordt er vaker gerommeld met de werkelijke waarde van een huis en de waarde op papier: bijvoorbeeld als een huis ‘toevallig’ exact op het aankoopbedrag wordt getaxeerd.

Oproep

Wij zijn op zoek naar kopers en verkopers van huizen die ervaring hebben met de huizengekte van dit moment. Heb je net een huis verkocht, gekocht of ben je nog op zoek en heb je de huizengekte ervaren? Welke excessen heb jij meegemaakt? Laat het ons weten via tip insturen.

Lees meer over

Algemeen Algemeen
Verkenning Research Opnames Uitzending

1293 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Judith Meulendijks Redacteur

Judith Meulendijks bijt zich graag vast in onderwerpen. Zij maakt graag helder vertelde verhalen over falende overheidsprocessen, en dan vooral over de mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en probeert met haar werk als journalist bij De Monitor de samenleving een beetje beter te maken. Tipgevers, zeker ook van buiten de Randstad, kunnen bij haar terecht voor een luisterend oor. Zij worden echter niet op hun blauwe ogen geloofd; boven alles moet een verhaal kloppen. Judith’s interesse is breed, maar ligt in hoge mate bij justitie, zorg, digitalisering en (medische) privacy.

Lees verder
@judith_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

We krijgen dagelijks veel tips binnen over uiteenlopende onderwerpen. En lang niet altijd over de onderwerpen die we momenteel onderzoeken. Ook deze tips willen we u niet onthouden. Want wellicht h...
Alles over dit onderzoek