Mag je met een bijstandsuitkering jouw fiets verkopen op Marktplaats?

woensdag 25 maart 2015 Leestijd: 1 min.

image 2 /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

woensdag 25 maart 2015 Leestijd: 1 min.

De meeste Nederlanders verkopen wel eens wat op Marktplaats. Spullen die je niet meer nodig hebt en tijden lang onaangeraakt op zolder liggen krijgen een nieuwe eigenaar. Het kleine beetje geld dat je ermee verdient kun je gebruiken om weer iets anders van te kopen. Wie doet dat niet tegenwoordig? Kan nog leuk zijn ook, je eigen handeltje op internet.marktplaats.jpg

Dat geldt niet voor mensen die in de bijstand zitten. Dat blijkt uit tips die we hebben binnengekregen na onze uitzendingen over de Sociale Dienst. Verschillende mensen laten ons weten dat ze stevig op de vingers getikt zijn omdat ze bijvoorbeeld een fiets of bankstel op Markplaats verkocht hebben. Zo’n soort handel wordt door de Sociale Dienst niet getolereerd. Wat bij onze tipgevers leidde tot het korten van de uitkering en zelfs vorderingen van duizenden euro’s. De Sociale Dienst ziet de verkoop als inkomen en als bijstandsgerechtigde heb je de plicht om inkomsten op te geven.

Maar komt het vaak voor? Mag je ook geen huis-tuin-en-keuken verkopen doen op Marktplaats, zonder dat je een sociaal rechercheur op je dak hebt? Zijn de torenhoge boetes wel eerlijk na onschuldige Marktplaatstransacties van enkele tientjes?

Heeft u ervaring met de Sociale Dienst die u aangepakt heeft omdat u op Markplaats iets verkocht heeft, laat het ons weten.

Lees meer over

Werk en inkomen Sociale Dienst
Verkenning Research Opnames Uitzending

541 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Hoe sociaal is de sociale dienst? Alles wordt gedaan om misbruik te voorkomen en mensen zo snel mogelijk weer aan het werk te helpen. Is dit beleid rechtvaardig? Of zou het alleen moeten gelde...
Alles over dit onderzoek