Maanden geschaduwd door verzekeraar: ‘Ze hebben 3 ordners met honderden privéfoto's’

vrijdag 29 april 2016 Leestijd: 2 min.

Amber Koppen. /

Marjolein Schut

Redacteur

marjolein.schut@kro-ncrv.nl

vrijdag 29 april 2016 Leestijd: 2 min.

Zonder dat ze het wist werd verkeersslachtoffer Amber Koppen maandenlang geschaduwd door een recherchebureau in opdracht van een verzekeraar. Er werd een dossier opgebouwd met 3 ordners vol met honderden privéfoto’s en ook nog dvd’s met beelden van Koppen en haar gezin. Volgens het gerechtshof was het fraude-onderzoek onrechtmatig en een flinke inbreuk op de privacy van Koppen en haar gezin. Desondanks gaat de verzekeraar nog steeds door met het onderzoek.

We spreken Koppen in haar woonplaats Ter Apel voor het dossier Letselschade. Koppen is paardendierenarts en runt met haar partner een paardenbedrijf waar zij trainingen geven. Op de dag dat zij verhuisde naar Ter Apel werd Koppen aangereden en liep daarbij een whiplash op, inmiddels al weer 9 jaar geleden. Sindsdien heeft ze chronische pijn en migraine, last van haar nek en schouders en ook heeft ze concentratieproblemen. Lang achter de computer zitten, is bijna onmogelijk. Al na een kwartier krijgt Koppen last.

‘Dan trekt de pijn van mijn gezicht, via mijn nek naar mijn rug. Tot ik van ellende niet meer uit mijn ogen kan kijken.’

Sinds het ongeval kan Koppen niet meer fulltime werken en heeft zij hulp nodig bij het huishouden en de zorg voor haar kinderen.

Ordners met honderden privéfoto's

De verzekeraar bekijkt haar Facebookpagina en vindt daar tussen de foto’s van haar gezin een paar foto’s waarop Koppen paardrijdt. Er wordt een particulier recherchebureau ingeschakeld om haar een half jaar te 'observeren' omdat vermoed wordt dat Koppen de klachten overdrijft en gelogen heeft tegen artsen. Ook beweert de verzekeraar dat de klachten mede veroorzaakt worden door een verkeerd geplaatste ruggenprik in 2006, 1 jaar voor het ongeval.

Maandenlang werd ze tot in haar eigen tuin en tot aan de voordeur van de crèche van haar kinderen gevolgd door particuliere rechercheurs, die bewijs moesten verzamelen voor fraude. Ook kwamen ze incognito op het bedrijf tijdens een demonstratie dag en filmden ze Koppen op een paard. Het recherchebureau bouwt zo een dossier op bestaande uit met 3 ordners vol met privéfoto’s en dvd’s. Koppen vindt dat er een ernstige inbreuk op haarzelf en haar gezin is gemaakt.

‘Niets achtergehouden’

Volgens Koppen heeft zij altijd open kaart gespeeld en ze heeft de verzekeraar verteld dat zij zo’n 20 uur per maand werkt als paardendierenarts. Ook dat zij een paar keer per week ongeveer een half uur paardrijdt, heeft ze doorgegeven. Paardrijden is niet alleen haar grote passie, maar helpt haar ook om de beweeglijkheid in de wervelkolom te stimuleren.

‘Ik heb niets achter gehouden en nu zeggen ze dat ik fraude pleeg omdat ik paardrijd en vordert de verzekeraar de voorschotten van 170.000 euro terug. Ze maken je knetterdol. Dat geld heb ik niet.’

Meerdere tipgevers geschaduwd

Koppen is niet de enige tipgever die intensief wordt geschaduwd door een particulier recherchebureau. Ook Cees en René uit Kerkrade kunnen daarover meepraten. lees ook: Oproep: Hoe vaak speurt een verzekeraar in privéleven slachtoffer? woensdag 20 april Hun auto werd met hoge snelheid aangereden en sindsdien heeft René ernstige whiplashklachten. Maar omdat de verzekeraar zijn klachten niet vertrouwt, besluit die hem te laten schaduwen door een recherchebureau.

Wij gaan verder met deze tips en onderzoeken in hoeverre het handelen van verzekeraars en rechercheurs is toegestaan en de gevolgen zijn voor de ‘onderzoeksobjecten’. Het verhaal van Amber Koppen is te zien in de uitzending van zondag 29 mei.

Word je ook geschaduwd door een recherchebureau? Werk je voor een verzekeraar of recherchebureau en wil je reageren? Mail: tip insturen.

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Letselschade
Verkenning Research Opnames Uitzending

215 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Marjolein Schut Redacteur

Scherpzinnig researcher, wars van een-dimensionale verhalen. Ervaren in actualiteiten (Nieuwsuur), talkshows (oa Pauw & Witteman) en buitenland-series. Startpunt zijn persoonlijke verhalen, om vervolgens uit te zoomen en daar een scherp analyserend, journalistiek verhaal van te maken. Open blik, vind het belangrijk om een verhaal van verschillende kanten te bekijken en te ontleden. Elk onderwerp – ook ver weg van de Randstad - heeft voor mij potentie.

Lees verder
@schut_marjolein

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Het zal je maar gebeuren, je bent slachtoffer van een verkeersongeluk en hebt ernstige whiplashklachten. Maar de verzekeraar vertrouwt je niet en stuurt een prvédetective op je af die je sch...
Alles over dit onderzoek