Long Alliantie: ‘Van de gekke dat zoveel mensen sterven aan een beroepsziekte’

donderdag 01 oktober 2015 Leestijd: 2 min.

Expertmeeting beroepsziekten /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

donderdag 01 oktober 2015 Leestijd: 2 min.

Onze uitzendingen in het dossiers Ziek door het werk over beroepsziekten bij onder meer brandweermensen leveren steeds meer op. Niet alleen reacties van mensen die ziek zijn geworden, maar er komen ook belangenverenigingen in actie na het zien van onze reportage. ‘Het stelsel piept en kraakt.’

Terwijl er deze week vijf dagen lang in de RAI in Amsterdam tijdens een congres door honderden nationale en internationale longartsen gesproken wordt over longziekten, worden we als redactie uitgenodigd om een speciale bijeenkomst bij te wonen over het bestrijden van beroepslongziekten.

Doden door beroepsziekten

De stichting Schone Lucht voor Iedereen en de Long Alliantie Nederland willen dat de aanpak van beroepsziekten hoger op de agenda komt. Zo melden ze tijdens de zogeheten ‘expertmeeting’. Het is niet verrassend dat juist deze long-gerelateerde clubs deze discussie aan willen zwengelen. ‘Jaarlijks sterven in Nederland ongeveer 3.700 mensen aan een beroepsziekte. Ruim 2.000 mensen, dus meer dan de helft, overlijden aan een beroepslongziekte.’

Aanleiding om juist het thema beroepsziekten op te pakken is onze uitzending over beroepsziekten bij de brandweer. Een beroep waarbij longproblemen uiteraard ook een punt van zorg zijn. Onze tipgever Stéphane Conings werd ook uitgenodigd om te vertellen over zijn ervaringen als brandweerman.

Stelsel

Long Alliantie Nederland is een organisatie die zich inzet op het gebied van chronische longaandoeningen. In deze vereniging hebben zorgverzekeraars, beroepsverenigingen, patiëntenorganisaties en bedrijven (waaronder farmaceuten) de handen ineen geslagen om de zorg voor longpatiënten te verbeteren. Maar vooral ook om preventie te verhogen, zodat er minder mensen een longziekte oplopen.

En juist op het werk valt er nog veel winst te boeken. ‘Het is gewoon van de gekke dat er zoveel mensen sterven aan een beroepsziekte’, zegt Emiel Rolink, directeur van Long Alliantie Nederland. Hij schetst tijdens zijn presentatie een beeld waarbij mensen met een beroepsziekte slecht af zijn. ‘Het stelsel piept en kraakt aan alle kanten’, concludeert Rolink.

Reguliere zorg

Daarom vinden de stichting Schone Lucht voor Iedereen en de alliantie dat er meer aandacht moet komen voor beroepsziekten. Zowel op het gebied van het voorkomen ervan als de signalering. Want, zo stelt Rolink, er is te weinig aandacht binnen de reguliere zorg voor de invloed van werk op gezondheid. ‘Er moet een verbinding komen tussen zorg en arbeid. Die is er nu niet.’ Volgens Rolink is samenwerking tussen werkgevers, werknemers en artsen belangrijk. Maar er is meer nodig. ‘Het wordt nu tijd dat de politiek wakker wordt.’

Tip ons

Voor ons dossier over beroepsziekten willen wij onderzoeken of er inderdaad weinig aandacht is voor de factor arbeid binnen de reguliere zorg, zoals bij huisartsen en in ziekenhuizen. Vermoed je dat je een beroepsziekte hebt, maar heeft jouw behandelend arts nooit de link gelegd met het werk? Laat het ons weten via ons tipformulier.

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 183 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

599 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek