Long Alliantie: ‘Medische keuring voor werknemer die werkt met gevaarlijke stoffen’

donderdag 08 oktober 2015 Leestijd: 1 min.

Rook boven snelweg /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

donderdag 08 oktober 2015 Leestijd: 1 min.

De Long Alliantie Nederland wil dat werknemers die werken met gevaarlijke stoffen elke twee jaar medisch gekeurd worden om werkgerelateerde gezondheidsproblemen vroegtijdig op te sporen. Hierdoor lopen volgens de alliantie minder mensen een beroepsziekte op en kan er veel geld worden bespaard op de uitval van werknemers. Dat laat de Long Alliantie ons weten in ons dossier Ziek door het werk.

Door de structurele medisch keuring kan er volgens de alliantie ook eerder een verband tussen ziekte en arbeid worden gelegd. ‘Een belangrijke stap op weg naar erkenning van bepaalde aandoeningen als beroepsziekten,' aldus directeur Emiel Rolink. Long Alliantie Nederland is een organisatie die zich inzet op het gebied van chronische longaandoeningen. In deze vereniging hebben patiëntenorganisaties, zorgverzekeraars, beroepsverenigingen en bedrijven (waaronder farmaceuten) de handen ineen geslagen om de zorg voor longpatiënten te verbeteren. Maar vooral ook om preventie te verhogen zodat er minder mensen een longziekte oplopen.

Medische keuring

Volgens het RIVM sterven er naar schatting 3700 mensen door factoren op het werk. ‘Ruim 2.000 mensen, dus meer dan de helft, overlijden aan een beroepslongziekte,’ zegt Rolink. ‘In diverse bedrijfstakken is sprake van een verhoogd risico op beroepslongziekten. Zoals bij spuiterijen, metaalbewerking, houtbewerking, zandstralers, bouw, de agrarische bedrijfstak, autoschadeherstelbedrijven, bakkerijen en lasrook in de scheepsbouw’, aldus de directeur. Daarom presenteert zijn organisatie een pakket aan maatregelen waaronder de medisch keuring.

Deze medische keuring moet twee delen gaan bevatten. Als eerste een vragenformulier voor werknemers om te achterhalen of er gezondheidsklachten zijn. Als daaruit blijkt dat er sprake is van mogelijke problemen, dan vindt er een fysieke keuring plaats.

De Long Alliantie vindt dat de politiek werkgevers- en werknemersorganisatie moet aansporen om samen met de zorgsector tot afspraken moet komen om deze medische keuring in te voeren. ‘De bouw- en bakkerssector doen dit al en laten zien dat er veel klachten te voorkomen zijn’, stelt Rolink. Als er binnen één jaar geen actie ondernomen is en werknemers nog steeds een verhoogde kans hebben op gezondheidsklachten, dan moet volgens de alliantie de politiek zelf met een plan komen.

Ervaring met beroepsziektes? Meld het de redactie: tip insturen.

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 182 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

591 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek