Lokale partijen Den Haag en Amsterdam: strengere aanpak ouderenroof

donderdag 02 juli 2015 Leestijd: 1 min.

hand /

Miranda Grit

Verslaggever

miranda.grit@kro-ncrv.nl

donderdag 02 juli 2015 Leestijd: 1 min.

Jaarlijks worden naar schatting 30.000 ouderen slachtoffer van financiële uitbuiting. Maar een klein deel van deze ouderen doet aangifte uit schaamte of angst. De groeiende groep thuiswonende ouderen wordt niet goed beschermd, volgens een aantal lokale partijen in Den Haag en Amsterdam. Zo is een Verklaring Omtrent Gedrag bijvoorbeeld niet verplicht gesteld en hebben kwaadwillende verzorgenden dus vrij spel.

De Ouderen Partij Den Haag, Groep de Mos en de Partij van de Ouderen Amsterdam willen daarom dat instellingen in hun gemeenten verplicht worden om een Verklaring Omtrent Gedrag aan te vragen voor mensen die in contact komen met ouderen. Ook willen ze de financiering van zorginstellingen stopzetten die weigeren deel te nemen aan het waarschuwingsregister waarin stelende zorgverleners worden geregistreerd. En zorginstellingen moeten verplicht worden om misstanden en incidenten jaarlijks te publiceren in hun jaarverslag.

Al eerder heeft Leefbaar Rotterdam een zelfde initiatiefvoorstel gedaan in de uitzending van De Monitor over ouderenroof.

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Ouderenroof
Verkenning Research Opnames Uitzending

96 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Miranda Grit Verslaggever

Vanaf de eerste uitzending van De Monitor is Miranda Grit als verslaggever betrokken bij het maken van de journalistieke verhalen waarin tips van mensen centraal staan. ‘Door het directe contact met betrokken kijkers word ik op bijzondere onderzoeksideeën gebracht waarvan ik weet; dit leeft in de samenleving. Het is bijzonder om te zien hoe er gereageerd wordt via Facebook en Twitter op de reportages die ik publiceer. Soms word ik gecorrigeerd, andere keren gecomplimenteerd. Maar elke reactie beschouw ik als waardevol om zo samen onze maatschappij nog net een beetje mooier te maken.’

Lees verder
@mirandagrit

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Naar schatting zijn 30.000 ouderen jaarlijks het slachtoffer van financieel misbruik of van financiële uitbuiting. Worden ouderen wel voldoende beschermd tegen stelende zorgmedewerkers, ogensc...
Alles over dit onderzoek