Lokale democratie onder druk

woensdag 25 mei 2016 Leestijd: 1 min.

gemeentehuis /

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

woensdag 25 mei 2016 Leestijd: 1 min.

Gemeentes hebben steeds meer invloed op jouw leven nu ze allerlei taken van het Rijk overnemen. Maar doen ze het goed? De controle daarop staat onder druk. Lokale kritische journalisten verdwijnen. Bovendien dreigt ook een gebrek aan goede lokale politici. Mensen zijn namelijk nauwelijks voor die baan te porren. En dus neemt het risico op misstanden zo toe. Voor ons reden om een nieuw dossier te openen: Lokaal Bestuur.

Want als er minder controle is, komt een misstap van een lokale bestuurder of een ambtenaar minder snel boven tafel, zo lijkt het. Wij willen dat onderzoeken. We zoeken voorbeelden van misstanden in het lokale bestuur. Als voorbeeld hier nog een keer onze uitzending over een windmolenpark in het Brabantse Hoeven. Raadslid Ad Wijnen maakte zich sterk voor de komst van windmolens in de gemeente. Wat hij er niet bij vertelde was dat de windmolens op het land van zijn zoon kwamen te staan. Wijnen handelde dus uit eigen belang.

Het is een schoolvoorbeeld van belangenverstrengeling: als raadslid spoorde Wijnen ambtenaren aan om voort te maken met de vergunningsaanvraag van windmolens. Zijn belang was niet per se een schoner milieu, maar de commerciële belangen van zijn familie. Uit ons onderzoek bleek dat zijn beide dochters meeprofiteren. Wijnen zelf ontkent geld te ontvangen. Hij hield vol: ik zat in de raad voor het algemeen belang.

Klokkenluiders

Bestuurders en ambtenaren vervullen een publieke taak. Maar dat gaat lang niet altijd goed. Kent u voorbeelden van ambtenaren of politici die niet het algemeen belang, maar vooral hun eigen belang dienen? Of heeft u zelf uw mond open getrokken? Wat gebeurt er als je dat aan de kaak stelt? Meld ons uw ervaringen! Mail: demonitor@kro-ncrv.nl.

Lees meer over

Overheid en bureaucratie Lokaal bestuur
Verkenning Research Opnames Uitzending

533 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Gemeentes en provincies hebben veel invloed op onze leefomgeving, maar de controle daarop staat onder druk en dat leidt mogelijk tot meer misstanden. Wij willen hier meer over te weten komen.
Alles over dit onderzoek