Lili: ‘Het is moeilijk vrienden maken omdat ik al zo vaak ben verhuisd’

donderdag 06 september 2018 Leestijd: 1 min.

Lili (10) en haar 11-jarige broer Howick zijn geboren in Rusland en al sinds 2005 in Nederland. /

Saskia Adriaens

Verslaggever

saskia.adriaens@kro-ncrv.nl

donderdag 06 september 2018 Leestijd: 1 min.

‘Ja ik wil graag blijven, want ik ken Armenië niet en ik spreek de taal niet. Ik weet niet wat ik daar moet,’ zegt de destijds 10-jarige Lili. Zij en haar broer Howick, toen 11 jaar, zijn geboren in Rusland en al sinds 2008 in Nederland. Ik ontmoet haar eind 2016 in Leiden, waar zij samen met 24 andere kinderen bij Defence for Children is samengekomen. Al deze kinderen zijn buiten het Kinderpardon gevallen.

Er wordt gelukkig veel gelachen. Kleine kinderen vanaf 6 jaar tot oudere pubers zijn samen bezig met knippen, plakken en verven. Ze maken kerstkaarten en een groot spandoek waarop staat: ‘5 jaar, wij blijven.’ Deze week zullen ze hun creaties aanbieden aan de Tweede Kamer. Deze kinderen zijn allemaal langer dan vijf jaar in Nederland, maar zijn toch buiten het Kinderpardon gevallen. Die regeling werd in 2013 in het leven geroepen om juist gewortelde kinderen hier te kunnen laten blijven. Vorig jaar werd bekend dat sinds de regeling definitief is geworden maar 29 kinderen een pardon hebben gekregen.

Op één kamer

Lili woont met haar broer en moeder op één kamer in een gezinslocatie in Amersfoort. Daar wonen gezinnen die volgens de Nederlandse autoriteiten moeten terugkeren naar hun land van herkomst. Het gezin heeft eerder al op 13 verschillende locaties gewoond. Ze hebben een Kinderpardon aangevraagd, maar dat werd afgewezen op basis van de meewerkcriterium en het niet kunnen tonen van een ID. Volgens Lili zou haar moeder best willen meewerken aan hun terugkeer, maar lukt dat juist niet omdat ze geen identiteitspapieren hebben.

Het gezin is uitgeprocedeerd, maar ze hebben nog steeds hoop dat Defence for Children toch iets voor hen kan betekenen. Dat hebben alle kinderen die we hier spreken: ze hopen allemaal dat de regels van de Kinderpardonregeling verruimd worden waardoor ze toch nog kans maken op een permanente verblijfstatus.

Bekijk hier onze uitzending over het kinderpardon.

Lees meer over

Jeugd en onderwijs Kinderpardon
Verkenning Research Opnames Uitzending

45 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Saskia Adriaens Verslaggever

'Ogen openen en gedachten kantelen’, dat is de grootste drijfveer van Saskia Adriaens. De eerste jaren na haar studie journalistiek heeft zij als freelancer voor multiculturele televisie (MTNL) gewerkt en geschreven voor diverse media zoals kranten, Opzij en Oneworld. Tien jaar geleden alweer is zij begonnen bij de publieke omroep. Als verslaggever heeft ze reportages gemaakt in binnen- en buitenland, voor onder andere de actualiteitenrubriek Netwerk, Altijd Wat, Brandpunt Profiel, Kruispunt en sinds 2015 voor De Monitor. Vooral sociaal-maatschappelijke onderwerpen zoals de multiculturele samenleving, vluchtelingenproblematiek, vrouwenrechten, onderwijs en opvoeding hebben haar interesse. Maar zoals Einstein ook al zei: ‘Ik heb geen speciaal talent, ik ben vooral razend nieuwsgierig!’

Lees verder
@sadriaens

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Hoe effectief werkt het kinderpardon dat gewortelde asielkinderen moet beschermen tegen uitzetting? In 2016 kwam slechts 1 kind voor de regeling in aanmerking. Het kinderpardon trad in 2013 in werk...
Alles over dit onderzoek