‘Liegende artsen moeten harder worden aangepakt’

woensdag 29 oktober 2014 Leestijd: 1 min.
Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

woensdag 29 oktober 2014 Leestijd: 1 min.

TandartsIn ons onderzoek stuiten we regelmatig op voorbeelden van buitenlandse artsen of tandartsen die hun foute verleden verzwijgen bij inschrijving in het BIG-register. Op het moment dat je je als zorgverleners wil registreren in Nederland, dan moet je aangeven of je ooit bevoegdheidsbeperkende maatregelen opgelegd hebt gekregen in het buitenland.

´Niks geleerd´

In verschillende gevallen hebben artsen en tandartsen gelogen over hun buitenlandse schorsing of beroepsverbod. Zo ook twee tandartsen uit de VS, Harold Sobel en Dennis van Kanten, die na hun overzeese straf zich hier inschreven in het BIG-register. Tandarts Daniel Joffe kreeg later Nederlandse patiënten van deze tandartsen in zijn behandelstoel en constateerde dat ze ook hier in de fout gingen. ‘Ze hebben immers niks geleerd van waarom ze geschorst of doorgehaald zijn. Als het zo makkelijk is om door te gaan, maar dan elders, ja waarom zou je dat niet doen?,’ stelt Joffe.

Tuchtklacht

Ondertussen staan beide tandartsen tot op de dag van vandaag, zonder enige aantekening, in het BIG-register. Joffe vindt dat schadelijk voor zijn beroepsgroep. Omdat er niks is gedaan met zijn meldingen bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en bij het BIG-register, heeft hij een tuchtklacht ingediend. Hij wil namelijk dat collega’s, die ten tijde van inschrijving liegen over hun buitenlandse straffen, aangepakt worden.

Joffe krijgt bijval van advocaat Hajo Vlasman en Tweede Kamerlid Hanke Bruins Slot van het CDA.

Reactie BIG-register

Bruins Slot stelt dus dat het mogelijk is om een inschrijving in te trekken als artsen liegen bij inschrijving. Wij hebben het BIG-register gevraagd of dit inderdaad tot de mogelijkheden behoort. Het CIBG, de instantie die het register beheert reageert als volgt:

‘Bij fraude wordt altijd aangifte gedaan. Fraude kan leiden tot doorhaling.’

Maar waarom zijn Harold Sobel en Dennis van Kanten dan niet uit het register gehaald? Zij hebben hun verleden verzwegen en is dat dan geen fraude? Is er aangifte gedaan tegen deze mannen? En hoe zit dat bij tandarts Veizi waar we eerder over berichtte? Ook hij verzweeg zijn Britse beroepsverbod bij inschrijving. Deze vragen hebben we opnieuw bij het BIG-register neergelegd en we zijn in afwachting van hun antwoord.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Foute Dokters
Verkenning Research Opnames Uitzending

227 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Hoe kan het dat zorgverleners zonder BIG-registratie of met een beroepsverbod in het buitenland wél in Nederland aan de slag zijn? De Monitor over foute dokters en een falend BIG-register.
Alles over dit onderzoek