Levenseindekliniek voor derde keer op vingers getikt

zondag 18 januari 2015 Leestijd: 2 min.

Schermafbeelding 2015-01-17 om 15.53.33 /

Ruth Nederveen

editor

@Ruth Nederveen

zondag 18 januari 2015 Leestijd: 2 min.

De toetsingscommissie heeft de euthanasie van een vrouw, die leed aan een ernstige vorm van tinnitus (oorsuizen), als ‘onzorgvuldig’ beoordeeld. De verantwoordelijke arts werkt voor de Levenseindekliniek. Dit staat in stukken die wij in handen hebben gekregen. De vrouw is de 47-jarige Gaby Olthuis. Zij tipte ons in het onderzoek naar euthanasie. Vorig jaar maakten wij een verhaal over Gaby’s ziekte en haar euthanasiewens.

Voor de Levenseindekliniek is dit de derde ‘onzorgvuldig’ in een jaar.

Toetsingscommissie en Levenseindekliniek lijnrecht tegenover elkaar

Naar het oordeel van de toetsingscommissie ‘leek de patiënte niet uitbehandeld te zijn'. De arts van de Levenseindekliniek heeft te weinig onderzoek gedaan naar alternatieve behandelingen om het lijden te verzachten en 'daarmee is de uitzichtloosheid van het lijden niet voldoende vastgesteld'. De Levenseindekliniek zegt ‘verbaasd te zijn over het oordeel en begrijpt niet hoe de toetsingscommissie hiertoe is gekomen.’ Volgens de Levenseindekliniek is er genoeg onderzoek gedaan.

Volgens de commissie had ook uitgebreider psychiatrisch onderzoek moeten plaatsvinden. Directeur Steven Pleiter van de Levenseindekliniek is het daarmee oneens. De kliniek geeft aan dat de patiënte is gezien door een psychiater. Deze heeft geoordeeld dat het ‘om een lichamelijke hulpvraag’ ging en vond nader onderzoek niet noodzakelijk. Met dit oordeel staan de Levenseindekliniek en de toetsingscommissie lijnrecht tegenover elkaar.

Voor de Levenseindekliniek is dit de derde ‘onzorgvuldig’ in een jaar. In april 2014 oordeelde de commissie dat de wilsbekwaamheid van een bejaarde depressieve vrouw door een psychiater getoetst had moeten worden. In het tweede onzorgvuldige oordeel van augustus 2014 had de arts de ondraaglijkheid van het lijden beter moeten onderbouwen.

De zaak zal zoals altijd worden beoordeeld door het Openbaar Ministerie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Sinds de invoering van de Euthanasiewet in 2002 heeft dit nog nooit geleid tot vervolging van de arts.

Tinnitus en hyperacusis: wat is er aan te doen?

De reportage over Gaby riep heel veel reacties op, vooral van mensen die zelf last hebben van oorsuizen of overgevoeligheid voor geluid. Ook behandelaars lieten ons weten welke therapieën er op dit moment beschikbaar zijn.

Het verhaal van Gaby raakte ook collega Robbert ter Weijden persoonlijk. Ook hij hoort 24 uur per dag een piep in zijn oren, hoewel het absoluut niet te vergelijken is met de heftigheid van Gaby’s aandoening. Maar voor hem is het confronterend en roept het vragen op. Wat is tinnitus precies en wat is er tegen te doen?

Voor meer informatie over Tinnitus:

Lees meer over

Gezondheid en zorg Dokter, ik wil euthanasie
Verkenning Research Opnames Uitzending

13 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Ruth Nederveen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wat is er voor nodig om te sterven op verzoek? En welke rol speelt de apotheker bij een euthanasieverzoek? De Monitor over de euthanasiepraktijk.
Alles over dit onderzoek