Leuk om te lezen: positieve reacties op artikel over schulden

zondag 03 juli 2016 Leestijd: 2 min.

In onze mailbox krijgen we dagelijks veel verhalen binnen van tipgevers. /

Willeke Tersteeg

Verslaggever

willeke.tersteeg@kro-ncrv.nl

zondag 03 juli 2016 Leestijd: 2 min.

In onze mailbox krijgen we dagelijks veel verhalen binnen van mensen die ons tippen over een misstand of systeemfout. En dat is precies waarom ons programma bestaat: samen met jou willen we deze misstanden en fouten aankaarten, en kijken naar een oplossing. Maar soms krijgen we in de mailbox ook hele positieve en hoopvolle berichten: ervaringsverhalen die een andere kant laten zien. We vinden het leuk om deze ook eens met je te delen.

De verhalen hierna zijn ingestuurd naar aanleiding van het artikel dat we deze week publiceerden over een Verkenning van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid naar schuldenproblematiek. Die stelt dat de overheid de financiële zelfredzaamheid van burgers overschat: regels zijn al snel te ingewikkeld. Vaak zou ook te weinig rekening gehouden worden met de psychologie van mensen. lees ook: 20.000 euro extra schuld door ‘erg veel fouten’ bewindvoerder donderdag 21 januari Het onbedoelde gevolg is dat schuldenaren soms gedwongen zijn nog meer schulden te maken.

Dat zagen we ook bij meerdere tipgevers in ons dossier Schulden. Gelukkig ontvingen we deze keer ook voorbeeldverhalen van hoe het (uiteindelijk) ook goed kan gaan.

Mail van Belinda Beikes:

‘Ikzelf ben eind 2011 in problematische schulden geraakt door toedoen van mijn ex-partner. Hij is er goed vanaf gekomen en ik kon voor alles opdraaien. Een falende hulpverlening zorgde er voor dat de schulden nog hoger werden.

Uiteindelijk met hulp van een gelijkgestemde heb ik mijn eigen traject in kunnen zetten. Nu in 2016 heb ik nog een jaar te gaan en ben ik schuldenvrij, dit dankzij een geweldige bewindvoerder en back-up van iemand uit het voormalige gemeentebestuur.

Wat ik met mijn mail wil zeggen is dat je als je schulden hebt de hoop niet moet verliezen en overal waar je kunt aan de bel moet trekken. Ik kan er een boek over schrijven. Tegenwoordig stimuleer en adviseer ik mensen over hoe om te gaan met schulden .

Ik hoop dat er nog eens een programma wordt gemaakt over herstel van schuldenproblematiek en de psychische gevolgen hiervan. Ik lees bijna overal en vaak dat het bijna onmogelijk is om eruit te komen en ja, dat is zeker waar, maar ik denk wel dat er ook mensen aan het woord moeten worden gelaten die het wel gered hebben. Dat geeft hoop en stimuleert anderen tot anders denken want ook met schulden tel je nog steeds mee als volwaardig mens.’

Mail van Thom Koekkoek:

‘Het artikel laat zien dat bij het juiste perspectief op schulden veel problemen kunnen worden voorkomen of worden opgelost. Ik wil dat graag illustreren met het volgende voorbeeld bij mij uit de buurt:

Een buurman verderop verloor door faillissement op 45+ leeftijd zijn baan bij een ICT-bedrijf en kwam zelfstandig maar niet aan een nieuwe baan. De aflossing van zijn hypotheek kwam in het geding - er moesten afspraken worden gemaakt en dat lukte ook. Maar mooier nog: de bankmedewerker had zich verdiept in de persoonlijke situatie van de man, kwam in zijn eigen netwerk een geschikte vacature tegen en wees m'n buurman daarop. Resultaat: mijn buurman heeft weer een goede baan, kan zijn hypotheek weer betalen en is een van de meest loyale klanten die een bank zich maar kan wensen!

Ik wilde dit graag met u delen en ben eigenlijk wel benieuwd of u meer van dit soort voorbeelden kent.’

Reacties

We blijven de ontwikkelingen op het gebied van schuldenproblematiek voor je volgen. Wil je reageren op bovenstaande? Mail: tip insturen.

Lees meer over

Werk en inkomen Schulden

We zoeken nog meer informatie over dit onderwerp. Help ons mee!

We spreken met diverse zzp'ers, schuldhulpverleners en advocaten voor ons onderzoek.

69 mensen vinden dit onderwerp interessant voor een uitzending

Dit artikel is geschreven door:

Willeke Tersteeg

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Krijgen zzp'ers met schulden via gemeentes wel altijd de hulp waar ze recht op hebben?
Alles over dit onderzoek