Letselschade advocaat: ‘Sinds kort is er een verharding vanuit verzekeraars naar cliënten’

zaterdag 20 februari 2016 Leestijd: 2 min.

Martin de Witte /

Marjolein Schut

Redacteur

marjolein.schut@kro-ncrv.nl

zaterdag 20 februari 2016 Leestijd: 2 min.

Meteen na de oproep in ons dossier Letselschade na ongeval komen de eerste meldingen binnen. We krijgen aangrijpende mails van mensen die blijvend letsel hebben overgehouden aan aanrijdingen in het verkeer. Vaak geheel buiten hun schuld. Wat opvalt, is dat slachtoffers vaak jaren bezig zijn voordat het definitieve schadebedrag is vastgesteld door verzekeraars en dat voorschotten te laat worden uitbetaald.

De Monitor spreekt met Martin de Witte, letselschade advocaat van SAP Advocaten in Amersfoort, één van de grootste letselschade-kantoren in Nederland. Wij zoeken hem op nadat hij reageert op onze oproep. Volgens De Witte worden verzekeraars steeds kritischer op het uitkeren van schadevergoedingen. Ook doen zij steeds moeilijker over de kosten van een advocaat voor de slachtoffers, kosten die verzekeraars in het schadebedrag horen op te nemen.

’De trend is dat het alleen maar erger wordt omdat verzekeraars bezuinigen. Sinds korte tijd is er een verharding vanuit de verzekeraars naar cliënten.’

Naar de rechter

Na een ongeval spelen er 2 zaken: wie is aansprakelijk en hoe hoog is de schade? Dat moet na verloop van tijd leiden tot een vaststellingsovereenkomst waarin de opgelopen schade en de toekomstige schade is opgenomen. Als verzekeraar en cliënten hiermee akkoord gaan, is de zaak afgerond. Maar vaak komen verzekeraars, advocaten en cliënten niet tot een akkoord en wordt de rechter ingeschakeld.

Na een ongeval worden mensen vaak snel bezocht door de verzekeraar van de tegenpartij, bijvoorbeeld na een aanrijding waarbij zij letsel opliepen. Je moet uitkijken om daar gelijk mee akkoord te gaan, vindt Martin de Witte. ’Dan staat er een aardige meneer voor de deur die zegt: als ik u nu eens 10.000 euro geef?'

‘Moe maken’ als strategie

Ingaan op voorstellen om snel te schikken kan erg in het nadeel uitpakken van slachtoffers omdat het meestal zo’n 1, 5 tot 2 jaar duurt voordat duidelijk is wat de medische eindsituatie is. Wie letsel heeft opgelopen, moet in ieder geval beschikken over veel strijdlust en een lange adem en dat is een flinke belasting voor iemand die ook moet herstellen van de gevolgen van een ongeval. Zeker als er sprake is van ernstig en blijvend letsel. Slachtoffers van een ongeval mailen ons dit soort ervaringen.

’Al die jaren heb ik niet alleen een strijd met mijn lichaam gevoerd maar met name met een verzekeraar en die heeft mij alles behalve goed gedaan.’

slachtoffer aanrijding

‘De strategie van verzekeraars lijkt om mensen moe te maken en tegen beter weten in schadeposten te betwisten’.

advocaat Martin de Witte.

Het komt regelmatig voor dat door verzekeraars wordt ontkend dat het letsel het gevolg is van een ongeval. ‘Tegen een meneer die in de autogordel zat en een pees scheurde, wordt dan gezegd: het is niet duidelijk dat de pees gescheurd is door de aanrijding’.

Nog complexer wordt het als je letsel hebt dat niet zichtbaar is en ook bij medische onderzoeken lastig aantoonbaar blijkt. De weerstand van verzekeraars om mee te denken en uit te betalen is het grootst bij whiplash-zaken. Slachtoffers van dit soort ongevallen schijnen helemaal het gevoel te hebben dat zij alles moeten bewijzen, dat hun klachten daadwerkelijk bestaan en ook dat ze door het ongeval zijn veroorzaakt.

‘Wat je niet weet, bestaat niet. Verzekeraars willen niet meer dan 10.000 euro betalen, zelfs als mensen niet meer kunnen werken’.

Sneller een voorschot

De letselschade advocaat pleit ervoor het traject zo kort mogelijk te houden en roept verzekeraars op niet alles ter discussie te stellen. Verder zouden slachtoffers sneller een voorschot moeten krijgen. Maar daar zegt De Witte iets opvallends over: ‘Dat geld lijkt er niet te zijn bij verzekeraars en dan is er iets mis met het systeem’.

Ben je ook slachtoffer van een ongeval en heb je daarbij blijvend letsel opgelopen? Vind je dat de verzekeraar alles doet om niet uit te betalen? Of werk je bij een verzekeraar en wil je jouw kant van het verhaal kwijt? Meld het bij tip insturen

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Letselschade
Verkenning Research Opnames Uitzending

215 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Marjolein Schut Redacteur

Scherpzinnig researcher, wars van een-dimensionale verhalen. Ervaren in actualiteiten (Nieuwsuur), talkshows (oa Pauw & Witteman) en buitenland-series. Startpunt zijn persoonlijke verhalen, om vervolgens uit te zoomen en daar een scherp analyserend, journalistiek verhaal van te maken. Open blik, vind het belangrijk om een verhaal van verschillende kanten te bekijken en te ontleden. Elk onderwerp – ook ver weg van de Randstad - heeft voor mij potentie.

Lees verder
@schut_marjolein

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Het zal je maar gebeuren, je bent slachtoffer van een verkeersongeluk en hebt ernstige whiplashklachten. Maar de verzekeraar vertrouwt je niet en stuurt een prvédetective op je af die je sch...
Alles over dit onderzoek