Leonie verkoopt huis binnen 3 jaar met 200.000 euro winst, zonder dat ze er iets aan verbouwde

zaterdag 19 augustus 2017 Leestijd: 2 min.

Luchtfoto van de Amsterdamse wijk Bos en Lommer (Foto: ANP) /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

zaterdag 19 augustus 2017 Leestijd: 2 min.

‘Begin 2014 hebben we ons huis voor 232.500 euro gekocht. Eind 2016 verkochten we het voor 435.000 euro,’ vertelt Leonie over haar ervaring op de Amsterdamse huizenmarkt. In nog geen 3 jaar tijd maakt ze samen met haar partner ruim 2 ton winst op haar huis in Bos en Lommer. ‘We hebben gunstig gekocht, op het dieptepunt van de huizencrisis. Maar we hebben geen verbouwing gedaan die de prijsstijging verklaart. Alleen een nieuwe vloer.’

Via een collega bij de KRO-NCRV komen we in contact met Leonie. In het dossier Koophuis besteden we al bijna een jaar aandacht aan de overspannen huizenmarkt. De gekte lijkt weer toegeslagen, maar neemt het ook schadelijke proporties aan? Zijn we weer een nieuwe bubbel aan het opblazen?

Leonie klaagt niet over de prijs die ze kreeg voor haar huis. ‘Het is aan de ene kant heel erg leuk, dus je bent er blij mee. Ik dacht ook gelijk dat de situatie op de huizenmarkt het onmogelijk maakt voor jongeren en starters om in Amsterdam een huis te kopen. Het heeft niks te maken met de waarde van een huis, maar wat iemand ervoor over heeft,’ aldus Leonie die inmiddels niet meer in Amsterdam woont.

Eind 2016 verkocht Leonie haar woning. Een maisonnette van 120m3 in een nieuwbouwcomplex met 3 slaapkamers en een kleine achtertuin. Toen de makelaar voorstelde om er 399.000 euro voor te vragen, was ze verbaasd. Ze vond het aan de hoge kant. Te meer omdat een half jaar ervoor het huis door een andere makelaar getaxeerd werd op 325.000 euro.

Gefronste wenkbrauwen

Er waren 2 kijkdagen ingepland om kopers rond te leiden in haar huis. ‘Al na de eerste kijkdag kwam er een bod binnen van 430.000 euro. Onder de voorwaarde dat we de tweede kijkdag af zouden zeggen. Ons tegenbod van 435.000 euro werd geaccepteerd. De kopers wilden heel graag in die wijk wonen,’ schetst ze de gang van zaken.

De hoogte van het bedrag zorgde niet alleen bij Leonie voor gefronste wenkbrauwen. ‘De notaris van de kopende partij heeft onze makelaar nog gebeld. Hij had in de papieren ook het bedrag gezien waarvoor wij het gekocht hadden en hij vroeg zich af of er geen fout was gemaakt met de getallen.’

Leonie is blij dat ze niet in Amsterdam een huis terug hoefde te kopen. ‘Anders was ik in dezelfde gekte terecht gekomen en had ik die winst meteen weer moeten inleveren.’

Heb jij ook ervaring met enorme prijsstijgingen? Of zie je als professional dat er weer een huizenbubbel wordt opgeblazen? Laat het ons weten op tip insturen.

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Koophuis
Verkenning Research Opnames Uitzending

Koophuis

Verkenning

Ben jij starter op de woningmarkt? Wil je ons vertellen over jouw zoektocht naar een huis en wat je onderweg tegenkomt? We horen graag van je!

Deel jouw ervaring 60 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 15 januari 22:35u, NPO2

650 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De huizenprijzen zijn weer op het niveau van voor de crisis, zo kopte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in september. In de vier grote steden liggen de prijzen zelfs duide...
Alles over dit onderzoek