Nieuws Cannabis

Legale wiettelers willen geen crimineel geld: ‘Peter R. de Vries screent al onze investeerders’

dinsdag 12 november 2019 Leestijd: 2 min.

BREDA - Exterieur van Coffeeshop Majestic. Breda is een van de tien gemeenten die meedoen aan het wietexperiment. / ANP - KOEN VAN WEEL

Mijke van Wijk

Redactie

mijke.vanwijk@kro-ncrv.nl

dinsdag 12 november 2019 Leestijd: 2 min.

‘Weer een horde genomen!’ Kassenbouwer Pascal van Oers bekeek live de stemming in de Eerste Kamer over het wiet-experiment, online, op zijn kantoor. Vanmiddag stemde de senaat in met wat officieel het experiment gesloten coffeeshopketen heet. Op zijn vroegst vanaf januari 2021 moet er in tien gemeentes legaal geteelde cannabis liggen. De gemeentes die meedoen aan de proef zijn al bekend, de telers nog niet.

Van Oers is één van de ondernemers van Project C, een partij die de legale cannabis wil gaan telen. Project C is opgericht door een huisarts, een advocaat en een politicus uit Breda. De drie schreven een manifest: naast het legaal telen van cannabis, willen ze een deel van hun opbrengst doneren aan wetenschappelijk onderzoek naar het gebruik van cannabis. Van Oers had na het lezen van dit manifest Project C ‘op zijn netvlies.’ Hij woont ook in Breda en is expert in kassenbouwprojecten: hij is onder andere betrokken bij buitenlandse cannabisprojecten, waar medicinale en recreatieve wiet al een jaar legaal wordt verbouwd en verkocht. ‘Ik ben wel een beetje bekend met het plantje.’ Van Oers belde de mannen van Project C op en sloot zich bij hen aan. De ondernemers hebben een aantal hobbels moeten nemen. Één was het verkrijgen van een bankrekening. ABN AMRO weigerde hen als klant. Project C spande een kort geding aan en vorige week bepaalde de rechter dat de bank hen alsnog een zakelijke rekening moet verstrekken.

Fout geld

Nu de wet er officieel doorheen is, moeten van Oers en zijn collega’s de papierwinkel in orde maken en investeringen binnenhalen. Potentiële telers moeten een aanvraag indienen bij de ministers voor Medische Zorg en Justitie en Veiligheid. Zij beslissen wie de teeltvergunningen krijgen. Van Oers wil geen enkel risico lopen dat er iets misgaat met hun aanvraag. Daarom laten de ondernemers al hun investeerders doorlichten door het team van Peter R. de Vries. ‘We willen voorkomen dat bij de controle in het kader van de wet Bibob blijkt dat er fout geld bij onze investeerders zit en onze aanvraag wordt afgekeurd. Daarom laten we ze screenen door het advocatenkantoor De Vries&Kasem, waar Peter de advies- en deskundigenwerkzaamheden doet. Het zal ons niet gebeuren dat er iets misgaat bij onze aanmelding.’

Waarschijnlijk start de aanvraagprocedure het eerste kwartaal van volgend jaar. Er is ruimte voor maximaal tien telers.

Wil je op de hoogte blijven van ons onderzoek, abonneer je hier op onze nieuwsbrief.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Cannabis
Verkenning Research Opnames Uitzending

95 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Mijke van Wijk Redactie
Mijke van Wijk studeerde psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Na haar studie is ze bij de radio gaan werken als redacteur, verslaggever en presentator. Mijke werkte onder meer voor BNR Nieuwsradio, NPO Radio1 en de Bayerische Rundfunk. Ze heeft meerdere radiodocumentaires gemaakt voor de NTR en de VPRO, onder andere over ontbossing en sojateelt. Voor KRO-NCRV maakte ze de podcast Tante Jos.
Lees verder
@mijkevanwijk

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Dit kabinet is van plan om een experiment te doen met een gesloten teelt en toevoer van cannabis aan coffeeshops. Tien gemeentes doen mee en zullen volledig legaal geteelde wiet gaan verkopen.
Alles over dit onderzoek