Leerling tijdelijk uit beeld bij oprichting nieuwe particuliere school

woensdag 07 februari 2018 Leestijd: 2 min.

Onderwijs op particuliere school / Uitzending De Monitor

Ronald Sistermans

Verslaggever

ronald.sistermans@kro-ncrv.nl

woensdag 07 februari 2018 Leestijd: 2 min.

Richt je een particuliere school op dan heb je zo’n acht maanden de tijd het onderwijs in te richten. Tijdens deze ‘opstartfase’ kan de nieuwe schooleigenaar experimenteren met onderwijs en leerlingen, die uit beeld zijn voor de onderwijsinspectie. ‘Ik was de enige met een lesbevoegdheid op school, maar was maar één dag per week aanwezig. Dat hoort niet, maar ik moest nog geld verdienen,’ vertelt een tipgever ons.

In onze uitzending blijkt dat iedereen een particuliere school kan oprichten. ‘Het oprichten van deze scholen die geen subsidie krijgen is vrij in Nederland. Dat kan iedereen doen,’ aldus de woordvoerder van Inspectie van het Onderwijs. Wij besluiten daarom “ De Vluchtheuvel, school voor veilig en vrij onderwijs” op te richten, om zo aan te tonen dat de drempel laag is. Het levert veel reacties op van leerlingen die zich aanmelden en zelfs tot open sollicitaties van docenten.  

Hoe gaat het nu verder

Twee maanden na de oprichting komt de onderwijsinspectie langs voor een kennismakingsgesprek. Volgens Miranda Meijer die een jaar geleden betrokken was bij de oprichting van een particuliere school, neemt de inspectie tijdens dit bezoek notitie van de nieuwe school en informeert het de initiatiefnemer wat de regels zijn voor particulier onderwijs.

‘Ze legden precies uit waar je aan moet voldoen en waren geïnteresseerd in de inhoud van school, maar ze mochten zich er niet mee bemoeien. Als het papierwerk maar klopt.’Miranda Meijer


Na zes maanden komt de onderwijsinspectie opnieuw over de vloer, maar nu om te controleren of de regels die voor particuliere scholen gelden worden nageleefd. Deze controle is vooraf aangekondigd en om het jaar. In tegenstelling tot het reguliere onderwijs, waar de inspectie eens in de vier jaar komt controleren.

Na acht maanden volgt de controle

Een nieuw opgerichte particuliere school wordt dus na zo’n acht maanden voor het eerst gecontroleerd door de overheid. Overtredingen van regels blijven dus acht maanden buiten het zicht van de onderwijsinspectie.

Miranda Meijer  was de enige met een onderwijsbevoegdheid op haar nieuwe school. Volgens de regels moet zij elke dag op school aanwezig zijn, maar in de praktijk komt daar weinig van terecht. ‘In het begin was ik twee dagen per week aanwezig, maar uiteindelijk was ik er maar één dag per week. Het was vrijwilligerswerk op deze particuliere school en er moest wel brood op de plank.’

Weet waaraan je begint

De onderwijsinspectie zegt in een reactie dat de overheid pas kan ingrijpen wanneer een school draait. ‘De nieuwe school wordt geacht zich na het kennismakingsgesprek te houden aan de regels.’ Het belang van dit eerste gesprek moet volgens de inspectie dan niet worden onderschat en regels moeten woren nageleefd. Verder wijst de woordvoerder van de Inspectie van het Onderwijs erop dat het de verantwoordelijkheid van ouders is wanneer ze kiezen voor particulier onderwijs. ‘Kies je voor een particuliere school, al dan niet in oprichting, dan moet je weten waar je aan begint.’

Nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in dit onderzoek? Iedere twee weken stuur ik een nieuwsbrief met de ontwikkelingen in ons onderzoek naar onderwijs. Abonneer je hier.
En heb je ervaring met het particuliere onderwijs? Ga naar het tipformulier en deel je ervaring.

 

Lees meer over

Jeugd en onderwijs Onderwijs
Verkenning Research Opnames Uitzending

Onderwijs

Research

Wij volgen scholen, gemeenten en ouders in hoe zij omgaan met de sluiting van de scholen door het corona-virus.

Deel jouw ervaring 163 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 01 juni 22:15u, NPO2

2068 tips

ontvangen

54 experts gesproken

Docenten, schoolbestuurders, ambtenaren en ouders van kinderen die tegen problemen oplopen met het thuisonderwijs.

Dit artikel is geschreven door:

Ronald Sistermans

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Steeds meer kinderen met fysieke- of psychische problemen, zoals autisme en hoogbegaafdheid, krijgen een vrijstelling van de leerplicht. Dat betekent als kinderen niet leerbaar zijn. Maar het schij...
Alles over dit onderzoek