Leerling jaar thuis na uitsluiting eindexamen

zaterdag 06 februari 2016 Leestijd: 1 min.

Lege examenzaal /

Evita Bloemheuvel

editor

@Evita Bloemheuvel

zaterdag 06 februari 2016 Leestijd: 1 min.

Na onze oproep over ‘wurgcontracten’ in het middelbaar onderwijs komen we in contact met mevrouw Van Oostveen uit Rotterdam. Ze vertelt ons dat haar zoon vorig jaar zou zijn uitgesloten van het eindexamen en zijn school heeft verlaten zonder diploma. ‘Hij heeft ADHD en werd jarenlang aan het lijntje gehouden door de school. Hij werd regelmatig naar een lager niveau geplaatst en kreeg op het eind te horen dat hij geen examen mocht afleggen’, vertelt de moeder. Inmiddels zou de jongen volgens zijn moeder al bijna een jaar geen onderwijs hebben gehad.

De jongen zit op het VMBO en focust zich op de motorvoertuigentechniek. Eind februari, een paar weken voor zijn eindexamen, worden zijn ouders gebeld door de onderdirecteur met de boodschap dat hun zoon geen examen mag afleggen omdat zijn cijfers te laag zijn, aldus Van Oostveen. Ze zegt niet veel later per post een contract ontvangen te hebben waarin de informatie wordt bevestigd. Hierin staat volgens Van Oostveen dat haar zoon niet meer naar school hoeft te komen en het advies krijgt om tijdelijk stage te gaan lopen. ‘Ik dacht dat dit normaal was, dus ik heb het ondertekend’, vertelt ze. Van Oostveen zegt het contract te hebben getekend en teruggestuurd naar de school.

Geen diploma

Hierna zou de jongen geen stap meer gezet hebben in de school. Zijn stage loopt na een paar weken af en sindsdien staat zijn leerproces stil, klaagt Van Oostveen.

‘Hij heeft geen diploma en weinig ervaring waardoor het ontzettend moeilijk is om een MBO-opleiding te vinden. Na maanden zoeken mag hij nu eindelijk beginnen bij een werk- en leerplek op niveau 1.' (het laagste niveau op het MBO, red)

Afgelopen maand kreeg de jongen een brief van de gemeente Rotterdam waarin hem succes werd gewenst met zijn examen. Hieruit zou volgens Van Oostveen blijken dat zijn middelbare school hem nooit heeft uitgeschreven. Onderwijsjurist Katinka Slump legt uit dat je tot je 18e levensjaar leerplichtig bent en dat deze vorm van uitsluiting verboden is.

Oproep

Hoewel we het verhaal van Van Oostveen niet hebben kunnen checken bij de school in kwestie, krijgen we veel vergelijkbare verhalen binnen. Ben jij of ken jij een leerling die een dergelijk contract heeft getekend? Of werk je op een school waar eindexamenleerlingen worden uitgesloten bij onvoldoende resultaten? Tip ons! demonitor@kro-ncrv.nl

Lees meer over

Jeugd en onderwijs Eindexamens
Verkenning Research Opnames Uitzending

50 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Evita Bloemheuvel

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wie een goede middelbare school zoekt heeft hem zo gevonden. Want alle schoolprestaties worden bijgehouden. Vooral het slagingspercentage speelt een grote rol. Maar wat zegt dat cijfer? Is een scho...
Alles over dit onderzoek