Leerling 5 havo uitgesloten voor centraal eindexamen: ‘Ik kon het niet geloven’

vrijdag 04 maart 2016 Leestijd: 2 min.

Oussama Jabba (l.) en presentator Teun van de Keuken (r.) /

Evita Bloemheuvel

editor

@Evita Bloemheuvel

vrijdag 04 maart 2016 Leestijd: 2 min.

‘Ik moest na de zomerschool in 4 havo een contract ondertekenen om voorwaardelijk over te gaan naar havo 5’, vertelt Oussama Jabba ons in het dossier Eindexamens. Het contract had grote gevolgen. De leerling kreeg drie weken voor zijn eindexamen te horen dat hij niet mee mocht doen met de examens en teruggeplaatst zou worden naar leerjaar 4. ‘Ik kon het niet geloven’, vertelt hij met een zucht.

Oussama Jabba staat in havo 4 op zittenblijven en besluit zich aan te melden voor de zomerschool in Rotterdam. Hij krijgt twee weken de kans zijn cijfers op te halen en alsnog over te gaan naar havo 5. Na hard zwoegen mag de leerling op het laatste moment toch over, maar moet wel een contract ondertekenen waarin hij bevestigt voorwaardelijk over te gaan. ‘Het is een voorwaardelijke plaatsing; door het volgen van de zomerschool krijgt de bovengenoemde leerling het recht om de lessen in 5 havo te volgen en wordt dus niet definitief geplaatst in havo 5’, lezen we in het contract.

Het contract

Er worden een aantal eisen gesteld in het contract. De cijfers van Oussama moeten begin januari gemiddeld boven de 6 zijn. Er mogen niet meer dan twee tekorten in de kernvakken Nederlands, Engels en Wiskunde zijn. En tot slot wordt er in april nog gekeken hoe groot de kans van slagen is. Deze drie onderdelen zullen bepalen of hij examen mag doen. Onderaan het contract staat vermeld dat het niet mogelijk is om tegen het besluit van school in beroep te gaan.

‘Het is niet mogelijk om tegen het besluit van school in beroep te gaan’

Een pijnlijke mededeling

Drie weken voor het eindexamen ontvangt Oussama een brief van zijn middelbare school.

Verboden

De onderwijsinspectie heeft ons laten weten dat deze contracten verboden zijn. Een leerling mag nooit voorwaardelijk toegelaten worden aan het eindexamenjaar. Daarnaast heeft elke leerling het recht eindexamen te doen, ongeacht de cijfers.

Oussama besluit contact op te nemen met onderwijsjuriste Katinka Slump. ‘Ik heb onmiddellijk tegen hem gezegd: jij gaat nu aan het werk, je gaat nu doen alsof je examen doet. En ik ga zorgen dat je dat kunt doen. Dus je laat het nu aan mij over’, vertelt Slump. Uiteindelijk heeft hij dankzij de onderwijsjuriste toch examen mogen doen. Met een brede glimlach vertelt Oussama ons in een interview dat hij toch is geslaagd.

Update: De directeur van de school van Oussama reageert waarom hij de contracten wil gebruiken en dat hij dat, hoewel onwettig, ook het liefst zou blijven doen. Lees hier verder.

Eindexamens

Komende zondag 6 maart vertellen Oussama Jabba en Katinka Slump het verhaal over wurgcontracten in het onderwijs. Je ziet het om 22:35 uur op NPO2. Wil je meer weten of ook jouw verhaal kwijt? Mail dan naar: tip insturen.

Lees meer over

Jeugd en onderwijs Eindexamens
Verkenning Research Opnames Uitzending

50 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Evita Bloemheuvel

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wie een goede middelbare school zoekt heeft hem zo gevonden. Want alle schoolprestaties worden bijgehouden. Vooral het slagingspercentage speelt een grote rol. Maar wat zegt dat cijfer? Is een scho...
Alles over dit onderzoek