Lector schulden: ‘Overheid moet meer actie ondernemen tegen schuldenproblematiek’

dinsdag 12 januari 2016 Leestijd: 1 min.

nadja 2 /

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

dinsdag 12 januari 2016 Leestijd: 1 min.

Volgens lector schulden van de Hogeschool Utrecht Nadja Jungmann doet de overheid te weinig om de schuldenproblematiek aan te pakken. Jungmann: ‘Wat je nu ziet is dat het altijd maar een klein onderdeel is op de begroting.’ We interviewden Jungmann voor onze eerste uitzending in het dossier Schulden van zondag 24 januari.

Jungmann vertelde ons eerder al dat de maatschappelijke kosten van schulden enorm zijn. Een belangrijke reden daarvoor is volgens Jungmann dat steeds meer mensen met onoplosbare schulden geen contact hebben met schuldhulpverlening. Ze is kritisch op de rol van de overheid. ‘Ik denk dat dat besef van de maatschappelijke kosten klein is anders zouden we wel meer actie ondernemen.’

De meest recente schatting van de totale maatschappelijke kosten van schulden stamt uit 2014. Het Nibud becijferde die toen op 11 miljard euro per jaar. Alleen daarom al zou het volgens Jungmann de moeite lonen om schulden eerder aan te pakken.

De Monitor over schulden: doen we genoeg om ze op te lossen? Zondag 24 januari om 22:35 uur op NPO2

Lees meer over

Werk en inkomen Schulden

We zoeken nog meer informatie over dit onderwerp. Help ons mee!

We spreken met diverse zzp'ers, schuldhulpverleners en advocaten voor ons onderzoek.

68 mensen vinden dit onderwerp interessant voor een uitzending

Dit artikel is geschreven door:

Sietze van Loosdregt Samensteller

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Lees verder
@sietze_1

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Krijgen zzp'ers met schulden via gemeentes wel altijd de hulp waar ze recht op hebben?
Alles over dit onderzoek