Landbouw haalt industrie in als tweede grootste vervuiler

zondag 13 november 2016 Leestijd: 1 min.

Scharrelkip is de oorzaak. Hoe meer ze scharrelt, hoe meer fijnstof ze loswoelt /

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

zondag 13 november 2016 Leestijd: 1 min.

De landbouwsector verdringt de industrie van de tweede plaats als het gaat om de uitstoot van fijnstof. De verantwoordelijke voor die toename is de kip, die steeds meer is gaan scharrelen. Daardoor zorgt de kip inmiddels voor twee derde van de uitstoot van de gehele landbouwsector. Dat blijkt uit een analyse van KRO-NCRV De Monitor van recente cijfers van de emissieregistratie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Ruim een vijfde (22 procent) van de totale fijnstofuitstoot in Nederland wordt inmiddels veroorzaakt door de landbouw, tegen 6 procent in 1990. Verkeer en vervoer blijft de grootste vervuiler, al neemt de uitstoot in rap tempo af.

Uitstoot fijnstof_DEF.jpg

De uitstoot door de landbouwsector wordt voor 90 procent veroorzaakt door de veehouderij. Hoogleraar gezondheidsrisicoanalyse bij de Universiteit Utrecht Dick Heederik verwacht dat de focus de komende jaren steeds meer op die sector zal komen liggen: ‘Als we de komende jaren elektrisch gaan rijden zijn we heel veel emissies kwijt. Dan gaat de veehouderij naar de eerste plek als veroorzaker van fijnstofproblematiek in het land.’

Legkip

Opmerkelijk genoeg is er maar één verantwoordelijke voor de toename van de fijnstofuitstoot van de landbouwsector: de legkip. Van alle andere dieren bleef de uitstoot gelijk (koeien en vleeskuikens) of nam af (varkens).

Verbod legbatterij

De toename van de uitstoot heeft niets te maken met een toename van het aantal legkippen – dat bleef nagenoeg gelijk – maar met de huisvesting van de dieren. De legkip zat 20 jaar geleden nog vooral in de relatief schone (maar dieronvriendelijke) legbatterij. Uit het oogpunt van dierenwelzijn werd de legbatterij verboden, en stapten pluimveehouders massaal over op scharrelkippen.

De uitstoot is sindsdien verveelvoudigd. Dat komt door het scharrelen van de kip in strooisel en de eigen uitwerpselen. Dat blijkt uit recent promotieonderzoek van de Wageningen Universiteit. Onderzoeker Albert Winkel schrijft daarover: ‘Met het invoeren van scharrelstallen voor kippen is het probleem van dierenwelzijn van kippen in kooien ingeruild voor een volksgezondheidsprobleem.’

Vanavond in De Monitor: Hoe milieuvriendelijk is het scharrelei?

Lees meer over

Natuur en milieu Megastallen
Verkenning Research Opnames Uitzending

51 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Sietze van Loosdregt Samensteller

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Lees verder
@sietze_1

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De intensieve veehouderij staat steeds meer ter discussie. Omwonenden van megastallen maken zich druk om de uitstoot van fijnstof en stank. Wat zijn de gevolgen daarvan voor hun gezondheid? En wat ...
Alles over dit onderzoek