Lage tarieven, en toch hoge winst bij thuiszorgorganisaties

donderdag 23 mei 2019 Leestijd: 1 min.

Thuiszorg / ANP

Anne Mae van Tilburg

Redacteur

Annemae.vantilburg@kro-ncrv.nl

donderdag 23 mei 2019 Leestijd: 1 min.

Thuiszorgbedrijven die veel winst maken. Dat is nogal opmerkelijk, want gemeenten betalen vaak een laag tarief voor de geïndiceerde uren zorg. Maar sommige zorgondernemingen lukt het toch om veel geld te verdienen. Wij zoeken ervaringsverhalen.

De journalistieke website Follow the Money kwam er vorig jaar achter dat de Almelose zorgorganisatie Anahid op een omzet van nog geen 1,4 miljoen euro ruim 900.000 euro winst werd behaald: 66,8 procent winst. En wat bleek? Ruim 600.000 euro van de winst werd overgemaakt naar een b.v. die op naam stond van de eigenaar van Anahid. Lokale politici waren verbijsterd: hoe kon er zoveel gemeenschapsgeld bij de eigenaar van het bedrijf terecht komen?

Miljoenen zorg-geld voor directeur

Toch staat deze grote winst bij een zorginstelling niet op zichzelf. Omroep Gelderland liet twee professoren van Tilburg University onderzoek doen naar de winsten van zorgbedrijven in de provincie. Ook daar waren verschillende bedrijven die opvallend veel winst behaalden. Miljoenen aan zorggeld in Gelderland bleek te verdwijnen in de zakken van directeuren.  

Hoogleraar Accountancy Jeroen Suijs liet toen weten: ‘Of de bedrijven werken heel erg efficiënt, of ze strijken zorggelden op door meer zorg te declareren dan te leveren. Bijvoorbeeld wanneer een bedrijf één uur zorg declareert, terwijl er maar een half uur zorg is geleverd.' 

Gedupeerd

Geld voor thuiszorgorganisaties wordt door gemeenten betaald vanuit de WMO, de wet maatschappelijke ondersteuning. De gemeente indicereert hoeveel zorg iemand nodig heeft, en aan de hand daarvan wordt een bedrag uitgegeven om die zorg te betalen. Dit kan via zorg in natura, waarbij de gemeente de zorginstelling zelf inhuurt, of via een persoonsgebonden budget.

Oproep

De grote vraag is of hier nog sprake is van goede zorg. Of krijgen mensen minder zorg dan de bedoeling is, zodat er op die manier kosten worden gespaard? Voor een onderzoek van Pointer zijn we op zoek naar mensen die zich hierin herkennen. Krijg jij geen goede zorg of zelfs helemaal geen zorg terwijl die wel gedeclareerd wordt? Of ken je iemand die in die situatie zit? Dan komen we graag met je in contact. Laat het ons weten via het tipformulier.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Zorg aan huis
Verkenning Research Opnames Uitzending

Zorg aan huis

Uitzending

Ouders van kinderen met een meervoudige handicap maken zich zorgen over corona. Als je kind bij een verkoudheid al op de ic terechtkomt, hoe krijgt het dan de juiste zorg in een overvol ziekenhuis? En hoe hou je zelf 24/7 de intensieve zorg vol?

Deel jouw ervaring 57 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 13 april 2020 om 22:40  NPO2

474 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Gezondheid en zorg / Zorg aan huis

Ervaringsverhalen gezocht

Krijg jij geen goede zorg of zelfs helemaal geen zorg terwijl die wel gedeclareerd wordt? Of ken je iemand die in die situatie zit? Dan komen we graag met je in contact.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Anne Mae van Tilburg Redacteur
Anne Mae van Tilburg studeerde Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Tussendoor liep ze stage bij De Monitor. Daarbij werd ze meteen gegrepen door het onderzoek naar aardbevingsschade in Groningen. Bij De Monitor ging ze dan ook niet meer weg. Na het behalen van haar master ging ze aan de slag als researcher. Daar beet ze zich vast in onderwerpen zoals bomenkap en duivelsuitdrijvingen bij kinderen.
Lees verder
@annemaevt

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wat merken deze zorgmedewerkers én hun cliënten van de coronacrisis? Ben jij thuiszorgmedewerker en maak je je zorgen hoe je de zorg veilig kan verlenen?
Alles over dit onderzoek